Levi Weemoedt signeert bij Pontier: de verloren zoon binnengehaald

16-12-2018 Uit Redactie

Fotografie: Paul Meuldijk

VLAARDINGEN – Hij woont alweer even ,sinds 1992 , in Assen maar in Vlaardingen wordt hij bij zijn komst nog steeds als de ‘verloren zoon’ ingehaald: Izaäk (Ies) van Wijk, beter bekend als dichter/schrijver Levi Weemoedt, signeerde gisteren zijn ‘nieuwste’ bundel bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein. Een gemest kalf werd er niet voor geslacht, maar bij het signeren was het een feest van herkenning, waarbij ook nog zijn oude voetbalmaatjes op kwamen dagen. Collega fotograaf Paul Meuldijk nam deze groep en andere bezoekers van de signeersessie op de korrel.

Weemoedt vierde onlangs nog, op 22 oktober, zijn 70-ste verjaardag, ter gelegenheid waarvan zijn uitgeverij een bloemlezing van zijn werk had samengesteld. Of liever gezegd: had laten doen, want de bundel met de titel “Pessimisme kun je leren” was samengesteld door schrijver/columnist Özcan Akyol.

Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan. Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten die veelal in en rondom Vlaardingen spelen. Hij debuteerde in 1977 met Geduldig Lijden, een jaar later gevolgd door Geen Bloemen en Zand Erover (1981). Zijn werk werd in 2007 verzameld in Vanaf de dag dat ik mensen zag. In totaal 261 gedichten was de oogst van dertig jaar schrijven. In 2014 voegde de bundel Met enige vertraging daar 83 gedichten aan toe. En gisteren dus een nieuwe bundel met oud werk. Maar altijd de moeite waard om te lezen en te herlezen.

Bekijk de foto'sGerelateerd