LeesLust: een boeiende avond vol verhalen

15-09-2019 Uit Redactie

foto: Cees Groen

VLAARDINGEN - In de Bibliotheek Vlaardingen was op woensdagavond 11 september een bijzondere avond georganiseerd met als thema: LeesLust. Iedere Vlaardinger was welkom. Mensen die van boeken en lezen houden maar ook Vlaardingers die juist moeite hebben met lezen waren aanwezig. 

Bezoekers waren geraakt
Tijdens de LeesLust avond vertelden bekende en minder bekende Vlaardingers over het boek, dat invloed had op hun leven. Bijvoorbeeld Hillie Hassing en Ismail Shaikhli die het podium deelden met bekende Vlaardingers. Zij lieten zien dat je wél een mooi verhaal kan vertellen waarmee je het publiek raakt ook al heb je moeite met lezen of spreken in het Nederlands.

Bekende Vlaardingers deelden eveneens hun verhaal, zoals schrijver Alex Boogers, zangeres Rita Young, schrijfster Marleen Bos, Burgemeester Jetten, de wethouders Jacky Silos, Sebastiaan Nieuwland en Bart de Leede.

Alles kwam aan bod, zoals de bijbel, maar ook “Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid” van Yuval Noah Harari, de “Max Havelaar” van Multatuli of “Sonny Boy” van Annejet van der Zijl tot “Onze ijsberg smelt: succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden” van John Kotter en andere, meer wetenschappelijke boeken. Ook een kinderboek zoals “De grote Robin” van Sjoerd Kuyper werd genoemd. En juist de diversiteit aan verhalen en boeken raakten de ca. 45 aanwezigen enorm. 

Geraakt door Muhammad Ali
 'The greatest Muhammad Ali' (De grootste: mijn levensverhaal Muhammad Ali) was het boek dat het leven van Alex Boogers veranderde. Opgroeiend in Vlaardingen in een laaggeletterd gezin, had kleine Alex geen oog voor boeken, totdat hij dit boek in de bibliotheek zag. Hij moest het hebben. Hij stal het boek van de bibliotheek en las het meerdere keren. Zo begon zijn liefde voor boeken! 

Moeite met lezen? Zet de stap en kom naar de bibliotheek!
Maar niet voor iedereen is lezen vanzelfsprekend. Hillie Hassing komt regelmatig naar de bibliotheek. Ze oefent daar het lezen en het schrijven. Hillie is een aantal jaren met de taallessen bezig en nu durft ze pas te vertellen dat zij, als Nederlandse vrouw, ook moeite had met lezen. Laaggeletterd zijn betekent niet dat je helemaal niet kan lezen of schrijven. Men redt het wel in de maatschappij, maar het kost meer moeite om een tekst goed te begrijpen of de woorden goed te spellen. Er zijn ca. 15.000 laaggeletterden in Vlaardingen. Het is tijd om het taboe rondom laaggeletterdheid te doorbreken. Durf!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date