Kunst en cultuur op en langs de straat

23-07-2014 Uit Redactie

Het pand aan de Westhavenkade waar de schilder Jongkind woonde

VLAARDINGEN – Wie zijn ogen goed de kost geeft in Vlaardingen, ziet meer dan in eerste instantie zichtbaar lijkt. Omdat dit nogal cryptisch klinkt lichten we het even toe. Twee jaar geleden schreven we bijvoorbeeld al eens dat het flatgebouwtje tegenover de Centrale Bibliotheek ontworpen is door het bureau van Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas. De neonletter-sculptuur die samen de zin “De negende van OMA” (verwijzend naar Office for Metropolitan Architecture, het bureau van Koolhaas) op het flatgebouw geplaatst zou worden, heeft het echter nooit gehaald: de gemeente zag dit niet zitten. Met het oog op de actuele inspanningen van Stichting Citymarketing Vlaardingen misschien achteraf een gemiste kans.

Er is dus meer kunst, cultuur en historie te zien op en langs de straat dan we denken te zien. Wie nu in Vlaardingen kunst en cultuur wil beleven moet er vooral op uit trekken, naar buiten, immers veel culturele instellingen kennen een hele of een halve zomerstop. Met behulp van de boeken van bijvoorbeeld Wout den Breems, onder meer over de Hoogstraat stegenroute, kun je al ‘live’  de Vlaardingse historie beleven. Wie het oude centrum, de haven of de omliggende wijken ‘op de bonnefooi’ aandoet en zijn ogen de kost geeft kan echter ook al genoeg zien.  Op de Westhavenkade nummer 59, direct naast de voormalige pandjes van Warmelo & Van der Drift, troffen we zelf een stukje historie aan: een gevelsteen die aangaf dat de schilder Johan Barthold Jongkind er gewoond had, van 1821 tot 1833. Jongkind is één van de voorlopers en beïnvloeders van de Franse Impressionisten, met wie hij in de 19e eeuw ook al eens samen geëxposeerd heeft in Parijs. De beroemde schilder Claude Monet zei zelfs eens over Jongkind dat deze hem echt had leren ‘kijken’ en daarmee van grote invloed was op zijn werk.

Kortom, voor wie er oog voor heeft en er zich in verdiept herbergt Vlaardingen meer schatten dan je vermoedt, gewoon op en aan de straat. Of de stad het uiteindelijk zal ‘moeten doen’ met wat er zichtbaar is op straat is nog even afwachten. De politiek en de kunsten- en cultuursector zijn weliswaar officieel met reces, maar achter de schermen wordt druk gewerkt aan oplossingen om een aantal voorzieningen te behouden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date