Categorieën

Service

Is de Hoogstraat in Vlaardingen de oudste straat van Holland?

Is de Hoogstraat in Vlaardingen de oudste straat van Holland?
Uit

Is de Hoogstraat in Vlaardingen de oudste straat van Holland?

  • Redactie
  • 22-07-2020
  • Uit
Is de Hoogstraat in Vlaardingen de oudste straat van Holland?
VLAARDINGEN - Midden in het oude stadshart van Vlaardingen ligt de Hoogstraat. Zoals de naam al aangeeft, is deze straat hoger gelegen dan de omgeving. De straat loopt over een dijk die aan het eind van de twaalfde eeuw is aangelegd. Onderzoek wijst uit dat deze straat veel ouder is. Al ruim dertien eeuwen wonen en leven hier mensen. Is de Vlaardingse Hoogstraat daarmee de oudste straat van Holland? Vanaf 29 juli 2020 krijgt u in Museum Vlaardingen antwoord op deze vraag.  

Op de nieuwe tentoonstelling 'Vlaardingse Hoogstraat: de oudste straat van Holland?' zijn archeologische vondsten te zien uit de eerste eeuwen van Vlaardingen. Deze voorwerpen zijn eind van de vorige eeuw gevonden tijdens opgravingen in Hoogstraat door het Rijk en de archeologische vereniging Helinium. Met behulp van een subsidie van de provincie Zuid-Holland zijn deze onderzoeken nu uitgewerkt. Dit heeft tot interessante ontdekkingen geleid, zoals objecten die uit het eind van de 6de en het begin van de 7de eeuw zouden komen. Gecombineerd met de vele boringen die in de afgelopen jaren zijn gedaan in het Vlaardingse stadshart, doet dit vermoeden dat een deel van de Hoogstraat teruggaat tot de 7de eeuw. Daarmee is Vlaardingen een van de oudste, continu bewoonde plekken binnen Holland en kan de Hoogstraat gezien worden als de oudste straat van dit oude graafschap.  

Webinar over Hollandse straten

De expositie zal op 29 juli, de dag waarop de Slag bij Vlaardingen wordt herdacht, feestelijk geopend worden. In samenwerking met Gemeente Vlaardingen en Holland. Historisch Tijdschrift organiseert Museum Vlaardingen een online webinar over Hollandse straten. Van 10.00 tot 11.00 uur vertellen drie sprekers vanuit verschillende invalshoeken hoe specifieke straten ons meer kunnen leren over de geschiedenis van Amsterdam, Schiedam en Vlaardingen. Een van de sprekers is archeoloog Tim de Ridder, die zal uitleggen waarom de Vlaardingse Hoogstraat gezien kan worden als de oudste straat van Holland. Het online webinar is live te volgen via www.facebook.com/tijdschriftholland 

29 juli: Herdenking Slag bij Vlaardingen

Vanwege de herdenking van de Slag bij Vlaardingen is Museum Vlaardingen op 29 juli traditiegetrouw gratis toegankelijk. Naast het bekijken van de nieuwe archeologie-tentoonstelling zijn er voor kinderen diverse activiteiten te doen, zoals munten slaan, verkleden als middeleeuwer, maak je eigen wapenschild en nog veel meer. Alle bezoekers ontvangen  gratis een exemplaar van het boek ‘De Slag bij Vlaardingen 1018’ van Kees Nieuwenhuijsen. Alle kinderen krijgen bovendien een lekker ijsje. Vanzelfsprekend houdt het museum zich aan de corona-richtlijnen. Na het hijsen van de speciale Vlag van de Slag is Museum Vlaardingen geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →