Categorieën

Service

Inwoners kiezen voor kunst in Vlaardingen

Inwoners kiezen voor kunst in Vlaardingen
Uit

Inwoners kiezen voor kunst in Vlaardingen

  • Redactie
  • 21-09-2019
  • Uit
Inwoners kiezen voor kunst in Vlaardingen

Het veldje waarop het kunstwerk volgend jaar komt te staan.

VLAARDINGEN - Kunst kan een saaie plek opvrolijken, een bijzondere plek extra glans geven, een stad meer karakter geven. Naast de vaste kunstwerken in de buitenruimte, start Vlaardingen met een nieuw initiatief: Vlaardingse kunstenaars kunnen vanaf dit najaar meedingen om een jaar lang hun kunstwerk te mogen exposeren op een sokkel bij het Landje van Chardon en bewoners beslissen welk kunstwerk het gaat worden.

Dit jaar wordt een verkiezing uitgeschreven zodat  alle kunstenaars uit de gemeente een kans maken hun kunstwerk op deze plek tentoongesteld te zien. De winnende kunstenaar ontvangt hiervoor naast de eer een geldbedrag van € 3.000,-. De kunstwerkverkiezing is een initiatief van de stichting Kunstweek. Deze stichting verzorgt dit project al in diverse gemeentes en ook Vlaardingen haakt nu aan. Raoul Locht, voorzitter van de stichting: ,,Het idee achter het project is dat we levendigheid willen op plekken in de stad. Je stimuleert hiermee kunstenaars in de regio en je betrekt de inwoners erbij doordat zij hun stem uitbrengen.''

Bijzonder plekje

Het uit te kiezen kunstwerk, komt te staan op de Hoek van Burgemeester Verkadesingel en Burgemeester van Heusdenslaan nabij het ‘Landje van Chardon’. Een bijzonder plekje in Vlaardingen. In 1927 vestigde de Maaslandse veehouder Klaas Chardon op Clattenburg zijn boerderij. Zijn opvolger, zoon Arie, verliet in 1962 de boerderij toen de landerijen nodig waren voor de aanleg van de nieuwbouwwijk Holy. Het ‘Landje van Chardon’ is een groene plek in de wijk gebleven. De gemeente beschermt dit terrein als gemeentelijk archeologisch monument. Onder de terp die op het stuk land te vinden is, liggen de archeologische resten van een 11e-eeuwse ontginningsboerderij. Niet alleen de terp, maar ook een stuk van de oude rivier de Vlaarding langs de Mauritssingel, van de Prins Bernardlaan tot aan Clattenburg, valt onder deze bescherming. Met de respectabele leeftijd van circa 300 jaar, is de lindeboom bovenop de terp één van de oudste bomen uit het Rijnmondgebied. Ook de boom is sinds de jaren ’60 beschermd. Het bijzondere karakter en het verhaal van deze plek, wordt als uitgangspunt meegegeven aan deelnemende kunstenaars, zodat zij kunnen werken aan een kunstwerk dat aansluit bij deze bijzondere locatie.

Podium

Wethouder Bart de Leede ziet in het project een mogelijkheid om kunst in de openbare ruimte eens op een andere manier toe te passen. ,,Op deze manier kunnen we lokale kunstenaars een podium geven en hun werk voor iedereen toegankelijk maken'', geeft hij aan. ,,Door inwoners bij de keuze te betrekken, hopen we dat het gekozen werk echt zal passen bij het karakter van onze stad en de plek waar het komt te staan.''

Meedoen

Alle kunstenaars uit de regio Vlaardingen (postcode 3130 t/m 3138) mogen meedoen. Informatie en de voorwaarden staan op de website www.kunstindegemeente.nl. In de periode van 1 oktober tot 15 december 2019 kunnen kunstenaars een of twee kunstwerken aanmelden. De inzendingen worden voorgelegd aan een vakjury, bestaand uit Raoul Locht (voorzitter van Stichting Kunstweek), Brigitte Bot (accounthouder Kunst en Cultuur van de gemeente), Loek Snijders (van bewonersplatform Oud Ambacht) en wethouder Bart de Leede.  Deze jury maakt een voorselectie van ongeveer tien werken. ,,Deze werken presenteren we aan de inwoners die vervolgens in januari en februari hun stem kunnen uitbrengen op het kunstwerk van hun keuze.  Uit de drie hoogst scorende kunstwerken kiest de jury de winnaar'', legt wethouder De Leede uit. Eind maart/begin april 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt. Het winnende kunstwerk is straks een jaar lang te bewonderen op een betonnen sokkel van één bij één meter op het Landje van Chardon. Daarna krijgt de kunstenaar het werk weer terug.