In weer en wind: Vlaardingse molen weer open

24-02-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Weet jij wat een ‘windvanger’ is? Op zaterdag 29 februari kun je tijdens de spannende doe-en-ontdekdag op molen Aeolus alles te weten komen over windvangers, windvlagen, windenergie en nog veel meer. Dus trek je zuidwester aan en kom wind vangen!  

Doordat de wind waait, draaien de wieken. Door de bewegingsenergie van de wieken wordt bijvoorbeeld olie uit oliehoudende zaden geperst (oliemolen), wordt hout gezaagd (zaagmolen), wordt water verplaatst (poldermolen) en wordt graan gemalen (korenmolen).  

Molen Aeolus is een authentieke korenmolen uit 1790. Als molen Aeolus draait wordt graan gemalen. Daar bakken we weer pannenkoeken, brood en andere lekkere dingen van. Maar wist je dat molen Aeolus een broertje en een zusje heeft?  In Vlaardingen staan namelijk ook twee moderne molens, namelijk ‘Windmolens’. Een windmolen wekt elektriciteit op. Windenergie zorgt ervoor dat we de koekjes kunnen bakken in de elektrische oven en zorgt er voor dat ons huis lekker warm wordt. Een windmolen is de toepassing van een oude techniek in een nieuw jasje. Gewoon gebruiken wat we gratis hebben: wind!   

Zaterdag kom je alles te weten over wind, windvangers, windvlagen en windenergie. Ieder uur worden er filmpjes vertoond over de broertjes en zusjes van molen Aeolus en vertellen de vrijwilligers van het Vlaardings Energie Collectief je alles over windenergie. De molengidsen vertellen je alles over molen Aeolus en om 11.00 en 13.00 uur kun je zien hoe de molenaar de wieken ‘zwicht’. Om je kennis te testen kun je meedoen met de speurtocht en kun je kijken wat de wolken ons kunnen vertellen over weer en wind en leer je je eigen weersverwachting samenstellen. 

De molen is te bezoeken van 10.00 tot 15.00uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date