Horeca-ondernemer: in onze zaken is anderhalvemetereconomie utopie

16-04-2020 Uit Redactie

De Hofnar op het Liesveld, een van de zaken van Herman Hell; foto: De Hofnar

VLAARDINGEN - Langzaamaan druppelen de gevolgen van de Coronacrisis en de gevolgen van wat de 'anderhalvemetersamenleving' moet gaan worden door in de maatschappij. In de horeca bijvoorbeeld. En dan worden ondernemers een beetje droevig, en soms zelfs opstandig. Zij gaan denken hoe dat moet: anderhalve meter uit elkaar, in een café, een restaurant. En het lukt ze niet zich dat voor te stellen.

Zoals Herman Hell, in Vlaardingen eigenaar van De Hofnar en met een groot aantal zaken (Sijf) in Rotterdam en elders in het land. "Ik kan schuiven met stoelen, plexiglas bestellen, m’n personeel uitdossen met mondkapjes, maar het bestaat niet", vertelt hij op zijn Facebookpagina. "Ik heb me suf gerekend en bedacht. Ik ben écht creatief. Maar het kan niet. Financieel niet, uitvoerbaar niet, qua gastvrijheid niet. Ik kán mijn bedrijf niet voeren in een anderhalvemetermaatschappij."

Hell schat dat de omzet in zijn zaken, als hij de regels van het uit elkaar houden van mensen navolgt, terug zal vallen naar maximaal dertig procent van wat het was voor de crisis. "Ik ga dan failliet. Mijn buurman ook, en die daarnaast ook. De één na een maand, de ander na drie. Maar failliet gaan we allemaal."

Volgens Hell, ook eigenaar van vier Sugo-pizzeria's in Nederland en het Nieuw Rotterdams Café, is horeca 'op 1,5 meter' een utopie. Die wordt volgens hem nu bij horeca-ondernemers neergelegd 'alsof het een oplosbaar probleem is'. "Maar een kind snapt dat het niet kan."

Hell legt zich niet neer bij de gang van zaken zoals die zich nu aftekent. "We moeten onze stem laten horen, om te voorkomen dat deze taak zonder pardon bij ons neergelegd wordt!" Aanpassingen doen is volgens hem goed te doen en nodig. Hij denkt dan aan bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur van gasten meten aan de deur, evenementen tijdelijk uitstellen. "Maar laten we over die alternatieven gaan praten! Om onze bedrijven te redden."

De ondernemer roept anderen op zich ook uit te spreken: "Wij zijn tegen de anderhalvemetereconomie in de horeca! Jullie ook?"
Hell krijgt al bijval van verschillende horeca-ondernemers. De eigenaar van eetcafé Ter Marsch in de Rotterdamse Witte de Withstraat rekent voor dat hij met veertien tafels en 42 zitplaatsen nu, straks veertien zitplaatsen overhoudt. Niet te doen. En zelfs met weinig mensen in de zaak: hoe ga je ze bedienen, zo vraagt de eigenaar van Parkheuvel zich af. Eten op tafel zetten, een glas wijn inschenken, dat kan toch niet met anderhalve meter afstand?Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date