Het museum als 'plaats van plezier'

05-09-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het thema van de landelijke Open Monumentendagen (14 en 15 september) is  dit jaar ‘plaatsen van plezier’. Museum Vlaardingen is natuurlijk bij uitstek een plaats van plezier. Het Museum haakt dan ook graag aan bij het thema met ‘plezierige’ activiteiten. 

Lezing
Op donderdag 12 september, aan de vooravond van de Open Monumentendagen, kunt u in het museum de lezing ‘Schuitje varen, theetje drinken. De trekvaart in Vlaardingen’ bijwonen. In 1645 werd de trekvaartverbinding tussen Delft en Maassluis gestart. Er was behoefte aan een snellere verbinding, zodat de verse vis uit Maassluis op tijd op de afslag in Delft zou aankomen. Al snel zag men ook in Vlaardingen de voordelen van zo’n trekvaartverbinding in en in 1654 werd de stad aangesloten op dat vaarnetwerk. Met een gemiddelde snelheid van vijf tot zeven kilometer per uur kon de reis lang duren, maar met elkaar kon men er toch een plezierig tochtje van maken. Tijdens de lezing wordt u meegenomen langs alle toeristische trekpleisters, en kunt u het vertier van toen herbeleven.

De lezing wordt verzorgd door drs. Lisanne van den Bulk, adviseur Erfgoed bij Stichting Dorp, Stad en Land te Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30). Gratis entree. Aanmelden kan HIER!  

Rondleidingen door architect
Op zaterdag 14 september zijn er twee zeer bijzondere rondleidingen door het museum. Deze keer laten we geen tentoonstellingen zien, maar zetten we het museumgebouw zelf in de schijnwerpers. Het monumentale pand aan de Westhavenkade, waar het pekelzout nog uit de muren sijpelt, bestaat uit een achttiende-eeuwse rederswoning en een voormalig haringpakhuis, met elkaar verbonden door moderne, robuuste materialen. De Vlaardingse architect Wijnand Houdijk neemt u mee op een persoonlijke tour door het gebouw en vertelt hoe hij tot dit bijzondere ontwerp is gekomen. 

Vijf tijdelijke tentoonstellingen
Bezoek ook de tijdelijke tentoonstellingen ‘Jongkind onderweg – An Artist born’, ‘Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven’, ‘De Slag geslagen. Souvenirs van de Slag bij Vlaardingen 2018’, ‘Haringkoppen niet te stoppen’ & de kindertentoonstelling ‘Waterdicht’.

De rondleidingen starten om 12.00 en 15.00 uur. Deelname aan de rondleiding is kosteloos. Op deze dag geldt een speciale toegangsprijs van € 2,50 per persoon. Locatie: Westhavenkade 54, Het museum is open 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumvlaardingen.nlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date