Graan malen in de Vlaardingse molen

24-10-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Weet jij hoe graan wordt gemalen in de molen? Zaterdag 27 oktober kan je zelf graan malen en proeven wat er van graan wordt gemaakt. Molen Aeolus aan de Kortedijk is een authentieke korenmolen waarmee uit graan, meel wordt gemalen. Om brood of pannenkoeken te bakken heb je bloem of meel nodig. Graan wordt in de molen gemalen. Vervolgens kun je er brood, pannenkoeken of andere dingen mee bakken.

De twee molenstenen verrichten in de korenmolen het eigenlijke maalwerk. De onderste steen, de ligger, zit vast aan de vloer van de steenzolder, met daarboven met een kleine tussenruimte de loper (de maalsteen die kan draaien). Daar tussenin valt het graan door het kropgat in de draaiende loper op de ligger.

Zaterdag 27 oktober kun je zelf ook graan malen met een handmolen van echte molenstenen. Het gemalen graan mag je mee naar huis nemen. Speciaal voor deze dag kun je zelf een kilootje volkoren tarwemeel scheppen voor thuis zodat je met je eigen gemalen graan en een beetje extra, zelf pannenkoeken kan bakken. 

De molengidsen en molenaars staan de hele dag  klaar om je meer te vertellen over molen Aeolus en het malen van graan. De molen is geopend van 10.00 tot 15.00 uur. 

Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.molenaeolus.nl

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date