Geuzententoonstelling in Streekmuseum

25-03-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Aan het eind van de maand waarbij de Geuzen worden herdacht opent het Streekmuseum een expositie over de leden van de Burgerwacht. Vijftien leden hiervan traden toe tot de verzetsgroep, één van hen werd op 13 maart 1941 gefusilleerd en vier anderen kwamen om in Buchenwald.

Velen van hen waren voor de oorlog toegetreden tot de zogenaamde reservepolitie waarbij zij in de meidagen van 1940 de belangrijkste gebouwen in Vlaardingen bewaakten. Op één foto zijn er twee te zien die de toenmalige telefooncentrale, het huidige Vlaardings Museum, bewaakten. Hun vuurwapens konden later worden gebruikt bij de verzetsgroep De Geuzen.

De burgerwacht had wekelijks schietoefeningen in de stadsschool op de Markt en zaterdagmiddags oefenden zij op het terrein van Havenbedrijf Vlaardingen Oost. Op een reeks foto’s treden zij op als semi-soldaten en van één van hen, J. van der Vaart, liggen in de vitrines zijn persoonlijke papieren.

In het stadsarchief bleek nog een film te zijn uit 1937 die tijdens de tentoonstelling in het Streekmuseum gedraaid wordt. Ook wordt er een grote foto uit mei 1945 vertoond met de terugkomst van de Geuzen, met een van de SS gevorderde autobus met nog het opschrift “Buchenwald”. Ook zijn er een ansichtkaart van de viermaal ter dood veroordeelde Geus Jan Kijne en de onlangs opgedoken enige getikte Geuzenbrief van 19 mei 1940.

Dit materiaal is te zien tot en met zaterdag 15 mei. Het Streekmuseum Jan Anderson is iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Het bevindt zich aan de Kethelweg 50.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date