Fotograaf Look J Boden net geen prijswinnaar

02-12-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Mirjam Offringa is de winnaar geworden van de Van Lanschot Kunstprijs 2016. Dat heeft de bank gisteren bekend gemaakt. Tot de top 4 genomineerden behoorde ook de Vlaardingse fotograaf Look J. Boden. Hij deed aan de wedstrijd mee met de opvallende foto We Are Trash.

Boden werd in september met nog 9 andere kunstenaars genomineerd voor de Van Lanschot Kunstprijs. De inzendingen moesten de tijdgeest van dit moment verbeelden. Boden deed dat met de foto We Are Trash, een naakte vrouw op een vuilnisbak in het centrum van Rotterdam. Daarmee wil hij laten zien dat wij als mensen tot afval van 'het systeem' worden, als wij ons daaraan niet (willen) aanpassen.

Een maand lang konden mensen op de foto stemmen. Dat deden ze massaal en met succes. De vier deelnemers met de meeste stemmen gingen door naar een vakjury, met onder andere de directeuren van de befaamde kunstbeurs TEFAF en het Van Gogh Museum.

 

Emotie

,,Het klinkt misschien gek, maar ik ben bijzonder tevreden over het resultaat dat ik met mijn foto mocht behalen,’’ zegt Boden. ,,Natuurlijk had ik deze prijs graag willen winnen! Het is een enorme opsteker voor je werk, maar ook voor je netwerk. Dus dat er op het moment van het verlossende woord wel wat emotie komt kijken, lijkt me logisch. Aan de andere kant realiseer ik me: mijn foto heeft dus minstens 504 inzendingen achter zich gelaten. En dat vind ik helemaal geen gekke gedachte’’.

Met de foto We Are Trash heeft hij veel aandacht weten te genereren. ,,Dat is alleen maar goed voor mijn zichtbaarheid,’’ zegt hij. ,,Op dit moment ben ik bezig met een fotografisch genderonderzoek. Daar kan ik ook wel de nodige aandacht voor gebruiken. Dan is het fijn als mensen via We Are Trash bij dat project terechtkomen en daar over na gaan denken’’.