Extreem weer in molen Aeolus

21-01-2019 Uit Redactie

Onweer boven Vlaardingen. foto: Frank van der Giessen

VLAARDINGEN – Wel eens van ‘stormchasen’ gehoord? Op zaterdag 26 januari kun je in molen Aeolus alles te weten komen over extreem weer en de invloed van het weer op de molen. Het wordt een spannende doe-en-ontdekdag over ons meest alledaagse verschijnsel; het weer.

Droogte, zware onweersbuien, valwinden en waterhozen. Het weer kent vele extremen. Niet voor niets is het weer één van de meest besproken onderwerpen in de maatschappij. Boswachter en stormjager Paul Begijn is dagelijks met het weer bezig. Op zaterdag 26 januari neemt hij je mee in zijn lezing over de wereld van de meteorologie en zijn passie voor extreem weer.

Molen Aeolus is een authentieke windmolen. Door de wind kan de molen draaien en kan het koren worden gemalen. Moderne windmolens wekken elektriciteit op. Wind is dus heel belangrijk. Tijdens het bezoek aan molen Aeolus leer je hoe de molenaar het weer herkent, bijvoorbeeld hoe je aan de wolken het weer kunt aflezen. Houdt het mooie weer aan of krijgen we te maken met een weeromslag? De molenaar moet altijd rekening houden met het weer. Ook handig om te weten als je bijvoorbeeld op vakantie of een dagje uit bent en je geen actueel weerbericht bij de hand hebt. Na het theoretische gedeelte gaan we buiten kijken welke wolken we kunnen herkennen en wat die ons vertellen. Zo leer je je eigen weersverwachting samenstellen.

Stormjagen

Paul Begijn neemt je mee in de wereld van het stormchasen. Tijdens het stormchase-seizoen trekt Paul Begijn er regelmatig met zijn camera op uit om onweersbuien achterna te zitten en op de gevoelige plaat te leggen. Maar om die bui vast te kunnen leggen moeten er heel wat voorbereidingen worden getroffen. Waar zal het onweer ontstaan, hoe heftig zal het uitpakken en welke waarschuwingen kan hij zelf uitgeven om mensen tijdig te waarschuwen. Ook blikt hij terug op een van zijn meest heftige chases van de afgelopen jaren.

Programma
Molen open vanaf 10.00 uur
Rondleidingen in de molen van 10.00 – 15.00 uur
Lezing Paul Begijn 11.00 uur en 13.00 uur
Sluiting molen 15.00 uurGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date