Expositie rond Pieter Kikkert in het Stadsarchief

16-09-2019 Uit Redactie

Pasteltekening van Pieter Kikkert door J.A.M. Haak (Collectie Stadsarchief Vlaardingen)

VLAARDINGEN - Het Vlaardingse Stadsarchief wist op een veiling de hand te leggen op twee handgeschreven delen met ‘verhandelingen en voorlezingen’ van Pieter Kikkert. Zijn zoon Pieter Jacobus Kikkert (1801-1886) heeft deze in 1849 allemaal overgeschreven en laten inbinden in fraaie banden. Daarin is onder andere opgenomen ‘Bespiegelingen op een wandeling van Vlaardingen naar Schiedam’ (circa 1833).

Pieter Kikkert was een veelzijdig man, die in 1809 naar Vlaardingen kwam, waar hij koopmansboekhouder werd bij de firma Hoogendijk, Betz & de Willigen. Van 1814-1848 was hij stedelijk ontvanger, maar hij was ook buitengewoon kunstzinnig en schreef, dichtte, tekende en etste zeer verdienstelijk.

Ter gelegenheid van deze aankoop, wijdt het Stadsarchief Vlaardingen nu een kleine – maar fijne – expositie aan het leven en werk van Pieter Kikkert. Deze is te bezoeken tijdens de openingsuren van het Stadsarchief (Plein Emaus 5, Vlaardingen): dinsdag, donderdag en vrijdag, van 10.00-17.00 uur). De toegang is gratis.

Een en ander valt mooi samen met de lezing die Lodewijk Dros op dinsdagavond 24 september in de Centrale Bibliotheek (Waalstraat 100, Vlaardingen) over Pieter Kikkert hoopt te houden. Dros publiceerde in mei 2019 zijn boek ‘Eiland in de nevel’ over ‘de romantische omzwervingen’ van Pieter Kikkert op Texel, de bakermat van zijn familie. De tekst van dát wandelverhaal van Kikkert uit 1791 is ook opgenomen in een van de door het Stadsarchief verworven banden.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date