Eerste exemplaar De Slag bij Vlaardingen 1018 uitgereikt aan burgemeester

13-05-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Duizend jaar geleden, op 29 juli 1018, versloeg de Hollandse graaf Dirk III in de Slag bij Vlaardingen het leger van de Duitse keizer. De overwinning van Dirk en zijn Vlaardingers was opzienbarend, want de keizer was militair veel sterker.

Na de slag werd Dirk zelfstandig bestuurder van het graafschap, dat zich dankzij hem en zijn opvolgers zou ontwikkelen tot een van de welvarendste regio’s van Europa: Holland. In het boek De Slag bij Vlaardingen 1018 herleeft deze belangrijke historische veldslag.

Kees Nieuwenhuijsen verzamelde voor het boek “De Slag bij Vlaardingen 1018” een team van publicisten en archeologen om zich heen. Iedere auteur beschrijft de slag vanuit zijn of haar eigen vakgebied en zo ontstond er  een gevarieerd beeld het leven in het Vlaardingen van 1018. Ze vertellen over de politieke achtergronden van het conflict en reconstrueren het verloop van de veldslag. Daarnaast beschrijven ze de handel, scheepvaart, de kleding van de Vlaardingers uit die tijd, hun huizen en hun voeding. Het team dat het boek samenstelde vanuit ieders vakgebied bestaat uit Kees Nieuwenhuijsen, Tim de Ridder (stadsarcheoloog), Luit van der Tuuk (specialist vroege middeleeuwen),  Henk ’t Jong (illustrator en historicus), Harm-Jan Luth-Mulders (stadsarchivaris Vlaardingen),  Margreet Formenoy en Patricia Verbree.

Afgelopen zaterdag reikte Nieuwenhuijsen het eerste exemplaar officieel uit aan burgemeester Annemiek Jetten in het Museum Vlaardingen. Daar vond ook de opening van de tentoonstelling plaats die gewijd is aan ‘de slag’. De tentoonstelling in de Terrazzohal van het museum toont kunstwerken waarbij Dirk III of de Slag bij Vlaardingen het onderwerp zijn. Naast een klein aantal historische werken is er hedendaags werk te zien van Rudi Atman, John Lourens, Leslie Gabrielse en John Rabou.

Het boek De Slag bij Vlaardingen 1018 is verkrijgbaar in het Museum Vlaardingen en bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date