Een verhaal dat verteld moest worden

14-08-2017 Uit Redactie

Melkfabriek Hollandia

VLAARDINGEN - ,,Het is de meest treurige tentoonstelling, die ik in de 42 jaar van de ruim 150 exposities heb gemaakt’’, zegt Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum. ,,Honderden bedrijven verdwenen uit Vlaardingen en ruim 10.000 arbeidsplaatsen verdwenen naar elders of werden opgeheven.’’  In het Streekmuseum is de komende maanden een tentoonstelling te zien over verdwenen bedrijvigheid in Vlaardingen.

In 1956 waren er nog tien rederijen met 39 loggers ieder met zestien vissers. Op het grondgebied van de stad waren na de oorlog 110 boerderijen, een aantal tuinderijen, zeven melkfabrieken en de visverwerkende bedrijven. Een kunstmestfabriek de “Super” met 1.100 werknemers. De Sunlight Zeepfabriek en het Unilever Research Laboratorium (dit gaat volgend jaar Vlaardingen verlaten). De Touwfabriek, de Oude Lijnbaan uit 1611, vijf Koek- en Snoepfabrieken, twee beschuitbakkerijen en de Broodfabriek Boer en v.d. Houwen. Verder de drie Scheepswerven, het Havenbedrijf Vlaardingen Oost en vele grote vervoersbedrijven alsmede de Autohandel P.A. v.d. Kooij; allemaal verdwenen, net als de Machinefabrieken van Fontijne, de Accufabriek Chloride en de Wasserij Lips.

Uit het straatbeeld verdwenen ook de Reinigingsdienst en de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het grootste zwembad van onze streek, het Kolpabad, het Holyziekenhuis en het Visserijmuseum, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Ook de landelijk bekende wijnfirma’s Gebr. de Boer en Hoogendijk legden het loodje. De winkel filiaal bedrijven Willem Stein en Cency werden overgenomen door Blokker en Kruidvat. Deze firma’s werden allemaal beleverd door de plaatselijke middenstanders. ,,Kortom dit droevige verhaal moest toch verteld worden.’’ 

De tentoonstelling is tot eind 2017 te zien in het Streekmuseum aan de Kethelweg 50, iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Gerelateerd