Categorieën

Service

Een bijzonder poppetje

Een bijzonder poppetje
Uit

Een bijzonder poppetje

  • Redactie
  • 21-09-2015
  • Uit
Een bijzonder poppetje

VLAARDINGEN - Je doet als kind een vondst en jaren later koester je dat voorwerp nog steeds. Voor jou is het een kleinood, maar wat is het? In de zomer van 2015 kwam de heer Goedhart weer het poppetje tegen, dat hij als 9-jarige jongen vond bij de aanleg van de Burgemeester Heusdenslaan. Hij heeft het beeldje altijd bij zich gehouden. Het was en is zijn kleine schat.

Over zijn speurtochten als kind schreef hij in 2009 een leuke blog die voor velen herkenbaar zal zijn. 'De euforie was groter bij het vinden van een aantal pijpenkoppen en een soort van Chinees poppetje van steen zonder armpjes en onderlijf. Op dezelfde dag dat ik het gehavende stuk uit de Ming dynastie vond, mij niet afvragend hoe dat in een oud vissersstadje terecht kon komen, vond ik ook restanten van de in mijn ogen allereerste Vlaardinger.' De fantasie van een kind is gelukkig grenzeloos! Als volwassene vraagt de heer Goedhart zich echter af of hij 45 jaar geleden inderdaad iets van onschatbare waarde heeft gevonden?

Met deze vraag klopte hij aan bij de archeologen van de gemeente Vlaardingen. Voor een archeoloog wordt de waarde van een vondst bepaald door het materiaal waarvan het voorwerp gemaakt is, door de ouderdom, maar ook door de vondstlocatie, de uniciteit van het voorwerp en natuurlijk de belevingswaarde.

Het beeldje van de heer Goedhart dateert uit het begin van de 20ste eeuw, maar is daarom niet minder interessant. Het voorwerp is gemaakt van rode pijpaarde, ook wel redware genoemd. Op de achterkant is nog een deel van een stempel zichtbaar: 'GERM'. De oorspronkelijke stempel luidde GERMANY. Een gelijkaardige stempel staat op een fluitje dat terug te vinden is op de site van de heer van Oostveen , specialist in het determineren van kleipijpen.

Het hoofddeksel van het poppetje, een soort baret, vertoont gelijkenis met het stuk uit de collectie van de heer van Oostveen en van een figuurtje in het pijpenkabinet. De expressie van het beeldje van de heer Goedhart doet echter denken aan een zogenaamd  'kakkertje' .

In de archeologische collectie van Vlaardingen komt een gelijkaardig beeldje niet voor. Ook een zoektocht in de literatuur leverde vooralsnog geen parallellen op. Al bij al heeft de heer Goedhart dus een bijzonder poppetje in zijn bezit!

Bron: geschiedenisvanvlaardingen