De kat is niet voor de poes

05-06-2021 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Cultuurhistorica Willy Atema geeft op donderdag 17 juni van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Vlaardingen Centrum de lezing ‘De kat is niet voor de poes’. De kat is wel ons meest geliefde huisdier, zo onschuldig spinnend op de vensterbank. Maar in de wereld van de kunst staat de kat symbool voor hele andere zaken, zoals begeerte, een van de zeven hoofdzonden uit het christendom. 

Door een kat af te beelden kan de schilder aangeven dat het eigenlijk gaat om bedrog, verraad of trots. Als de kat samen met vrouwen wordt afgebeeld wil de schilder vaak zeggen dat er sprake is van onzedelijk gedrag, verboden liefde, list en bedrog. In de kunsthistorie spreekt men dan van ‘schijnrealisme’: het schilderij lijkt iets af te beelden uit het leven van alledag, maar daaronder zit een verborgen wereld aan boodschappen. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je moet kijken en waar je op moet letten, dat leer je bij deze lezing! Na het bijwonen van de lezing ‘De kat is niet voor de poes’ zal je katten op schilderijen voortaan met andere ogen bekijken... 

Wil jij bij deze lezing zijn? Meld je dan nu aan via www.debibliotheekdeplataan.nl of per e-mail: cdrescher@debibliotheekdeplataan.nl of telefonisch: 085 - 0436741 (kies 3 voor Vlaardingen Centrum). Kosten: € 5,00 voor bibliotheekleden/vrijwilligers met vrijwilligerspas en € 8,00 voor niet-leden. Het aantal plaatsen is beperkt dus wees er snel bij!

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date