De geschiedenis van Vlaardingen in het Streekmuseum

02-05-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Na een jarenlange voorbereiding is eindelijk de totale geschiedenis van Vlaardingen in het Streekmuseum aan de Kethelweg 50 te zien. Uit duizenden voorwerpen is een selectie gemaakt en  in ruim veertig vitrines opgesteld. Daarnaast is de ontwikkeling van de stad in een tiental plattegronden vanaf de Middeleeuwen te zien.

1000 jaar Vlaardingen. Deze drie woorden zijn binnen enkele seconden opgeschreven, maar het gaat om dertig generaties die Vlaardingen gemaakt hebben. Er is niet alleen gevochten in 1018, er werden toen ook al sloten gegraven om het overtollige water af te voeren zodat landerijen konden worden ontwikkeld. Eerst werd graan verbouwd, maar doordat de grond steeds verder inklonk kreeg veeteelt de overhand.Op het hoogtepunt waren er maar liefs zeven melkfabrieken in Vlaardingen die de melk van 130 boeren uit de stad en Vlaardinger-Ambacht verwerkten.

In de van oorsprong natuurlijk gevormde haven ontwikkelde de koopvaardij en de (haring)visserij zich tot een grote bron van inkomsten: 'eet haring uit Vlaring'. Veel Vlaardingers werden in woelige tijden op zee gekaapt en ontvoerd naar Noord-Afrika waar ze als slaaf werden gebruikt. Soms ook werd losgeld gevraagd en betaald, zoals bijvoorbeeld bij Arij Riedijk die vrijkwam dankzij bemiddeling van de Zweedse consul.

Uit de duizenden voorwerpen heeft het museum er een aantal geselecteerd die het verhaal van de stad illustreren; de marmeren wapensteen uit het huis van de Ambachtsheer, materiaal uit de Vlaardingen-cultuur en voorwerpen uit het industriële tijdperk waarmee de stad in de zeventiger jaren op een wat minder gunstige manier het landelijke nieuws haalde.

Deze tentoonstelling zal onder meer bezocht gaan worden door groep 7 van alle Vlaardingse basisscholen, die tevens een bezoek aan het stadsarchief zullen brengen. Over deze tentoonstelling is in de serie van ‘t Oft naar ‘t Oofd deel 50 gepubliceerd met als titel: 1000 jaar Vlaardingen 1018 – 2018. De tentoonstelling is te zien tot 31 december 2018, iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date