De Bonte Zebra: denken in mogelijkheden

22-11-2016 Uit Herman van Nieuwenhuizen

Judith en Annelies Meder zijn nog druk om alles af te krijgen

VLAARDINGEN – Combineer passie voor eerlijke producten, liefde voor de zorg en het niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden en je krijgt als uitkomst De Bonte Zebra. De Bonte Zebra is een nieuwe lunchroom in de Fransenstraat en een initiatief van kersverse uitbaatster Judith Meder.

,,Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met het idee een lunchroom te starten, waar ook medewerkers met een verstandelijke of fysieke beperking een plek hebben. Met mijn moeder Annelies, met wie ik het hier samen ga runnen, kwam ik regelmatig in vergelijkbare eetgelegenheden. Daarnaast is mijn vader trainer van het G-team van VFC, en zijn enthousiasme voor het samenwerken en optrekken met medemensen met een beperking deel ik van harte. Ik heb daarom met Stroomopwaarts contact gehad en gevraagd of zij potentiële medewerkers hadden. Er zijn drie sollicitanten gekomen en daar hebben we er twee, met een verstandelijke beperking, van aangenomen. Daarnaast komt er een jonge vrouw van 19 jaar in de lunchroom taarten bakken. Verser kan echt niet !’’

,,Het plan mocht niet op medewerking van de banken rekenen, zij vinden horeca te risicovol’’, vervolgt Judith. ,,Bij Qredits, een instelling die nieuwe initiatieven financieel ondersteund kreeg ik echter wel gehoor. Aan de hand van een goed doortimmerd bedrijfsplan zijn ze met ons in zee gegaan. Het komende jaar zullen ze er met een persoonlijke coach ook bij betrokken blijven’’.

Na een jaar van allerlei cursussen en trainingen, van sociale hygiëne in verband met een drankvergunning, tot en met een Barista-training is het dan bijna zover. Er wordt door Judith en haar team nog hard gewerkt om op 24 november open te kunnen gaan. ,,Vanaf aanstaande donderdag gaan we een week proefdraaien en op 30 november openen we officieel. In die eerste proefweek serveren we nog alleen koffie, thee, frisdrank en verse eigengebakken taart. Vanaf 30 november gaan we in vol bedrijf en om 12.00 uur zal op die dag wethouder Oosterom onze lunchroom officieel openen’’.

Lunchroom De Bonte Zebra zal dagverse producten serveren, waarbij er zoveel mogelijk zaken wordt gedaan met lokale leveranciers; van de slager om de hoek tot en met een bakker dichtbij voor de broodjes. ,,We geloven in de kracht van lokaal en willen daar ook maximaal op inzetten. Daarnaast willen we breed toegankelijk zijn, ook in letterlijke zin. Met het verbouwen hebben we zo bijvoorbeeld een goed toegankelijk toilet voor mensen met een rolstoel of rollator gerealiseerd. Met jonge kinderen is er ook rekening gehouden: voor hen is er een speciale kinderhoek, met een klein keukentje van steigerhout en allerlei speelgoed. Kortom, iedereen moet zich hier prettig voelen, groot en klein, jong en oud, en wel of geen beperking’’, besluit Judith.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date