Cantatedienst Bethelkerk

24-11-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Zondag 27 november klinkt vanaf 17.00 uur in de Bethelkerk de cantate ‘Nun komm, der Heiden Heiland’, BWV 62.  Tevens wordt uitgevoerd het ‘Prope est Dominus’ van J.G.Rheinberger.

De cantate is door Bach geschreven voor de adventszondag van 3 december 1724. De cantate behoort tot de tweede jaargang van de Leipzig-cantates en is een zogenaamde ‘koraalcantate’, dat is een cantate geheel gebaseerd op een koraal. Deze cantate is gebaseerd op het adventslied van Luther: ‘Kom tot ons, de wereld wacht’. In de opening van de cantate is de koraalmelodie eerst te horen in het orgelcontinuo, vervolgens bij de violen en hobo’s, daarna bij de sopranen van het koor. In de tenor-aria die volgt wordt vooruitgekeken op de heugelijke komst van Christus: ‘Bewondert, o mensen, dit grote geheim’. Dit wordt gevolgd door een recitatief en een majestueuze aria voor de bas: ‘Strijd, overwin, sterke held’. Een gevoelig recitatief voor sopraan en alt wordt tenslotte gevolgd door het slotkoraal, een harmonisatie van de koraalmelodie.

De cantatedienst vindt plaats in de Bethelkerk aan de Burgemeester Verkadesingel 26, in nauwe samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van de Vlaardingse Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. Er zijn tekstboekjes beschikbaar.

De uitvoerenden zijn: Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam, het West-Nederlands Bach Orkest (o.l.v. Arno Bons), orgelcontinuo en hoofdorgel: Arjen Leistra, de solisten Daniël van Kessel (tenor) en Christian van Es (bas). De algehele muzikale leiding heeft Bas van Houte. Voorganger is ds. Erwin de Fouw.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date