Buitenkansje molen Aeolus

05-09-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Molen Aeolus opent elke laatste zaterdag van de maand haar deuren voor het publiek, maar nu ook op zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag 2017.

De openstelling van september is een buitenkansje voor de echte Molenliefhebber want nu kunnen (kleine) groepen worden rondgeleid tot in de uiterste nok van de molen, de zogenaamde kapzolder. De kapzolder is de plek waar de bovenas de molen in komt en de krachten via houten tandraderen worden overgedragen op de verticale Koningsspil. Normaal is dit deel van de molen verboden terrein vanwege het gevaar van de vele draaiende delen. Nu de molen wegens onderhoud in september stil staat is dit een unieke kans om het eeuwenoude houten raderwerk te tonen aan de bezoekers van Open Monumentendag 2017.

De ervaren gidsen en de molenaar van Molen Aeolus geven uitleg over de verschillende assen, raderen, de vang (rem) en het luiwerk. Ook leggen zij uit waarom het raderwerk al eeuwenlang uitsluitend met varkensreuzel gesmeerd wordt. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen en het maken van unieke foto's.

Molen Aeolus is 9 september van 10.00 uur - 16.00 uur geopend. De molen staat aan de Kortedijk 14. Onder leiding van ervaren gidsen kunnen belangstellenden een rondleiding krijgen. De toegang is gratis. U bent van harte welkom.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date