Boomstamboot Vergulde Hand in Broekpolder

27-07-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In juni is op het bij het Vlaardingencultuurhuis in de Broekpolder een 13 meter lange eikenstam bezorgd, die als 'basismateriaal' voor de ijzertijd-boomstamboot gaat dienen. Het ruim 6 ton wegende gevaarte is door een oplegger met grijparm het terrein opgewerkt en ligt klaar voor bewerking door bouwmeester Leo Wolterbeek en de Universiteit Leiden. 

Een aantal jaren geleden is bij opgravingen in het gebied ten westen van het bedrijventerrein Vergulde Hand een boomstamboot of kano uit de Vroege IJzertijd gevonden. Een uniek object, dat goed geconserveerd in het Museum Vlaardingen een plekje heeft gekregen. Tijdens de werkzaamheden is het Educatief Archeologische Erf Broekpolder (EAE) voor publiek geopend en samen met het Vlaardings Archeologisch Kantoor, Helinium en het Museum Vlaardingen wordt een informatiepaneel voorbereid, waarmee de bezoeker achtergrondinformatie tot zich kan nemen. Als wetenschappelijk experiment wordt het prehistorische vaartuig samen met de Universiteit Leiden gereconstrueerd. Daartoe zijn inmiddels ook bijltjes en dissels, exacte kopieën van ijzertijdvondsten, na-gesmeed. Het uiteindelijke doel is uiteraard het educatieve gebruik voor schoolkinderen en andere belangstellenden. 

Vanwege de hoge educatieve waarde hebben het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de Provincie Zuid-Holland inmiddels financiële bijdragen toegekend, waarmee de bekostiging een eind op streek is.  

Vanaf 22 augustus kun u de werkzaamheden aan de boomstam komen bekijken. Volg de ontwikkelingen via  de Facebookpagina van het Educatief Archeologische Erf Broekpolder.

Gerelateerd
Reacties