Categorieën

Service

Bomen over boomstamkano

Bomen over boomstamkano
Uit

Bomen over boomstamkano

  • Redactie
  • 21-01-2018
  • Uit
Bomen over boomstamkano
VLAARDINGEN - De Federatie Broekpolder, Helinium, en Museum Vlaardingen organiseren een serie lezingen over archeologie in Vlaardingen. Juist in dit jubileumjaar van de Slag bij Vlaardingen is de belangstelling voor lokale archeologie groot. Bovendien zijn er heel concrete plannen voor de realisatie van het Educatief Archeologisch Erf, waarvan het eerste project, het Vlaardingencultuurhuis, klaar is. Ook is een replica gebouwd van de boomstamkano, waarvan het origineel in het Museum Vlaardingen tentoongesteld is.

De eerste lezing gaat over de bouw van deze replica en vindt plaats op zaterdag 27 januari om 15.00 uur in Museum Vlaardingen. De toegang is gratis, maar het tonen van de museumjaarpas of Rotterdampas is aanbevolen.

Op het Educatief Archeologisch Erf (EAE) in de Vlaardingse Broekpolder is in het najaar een replica van de in 2005 op het bedrijventerrein Vergulde Hand-West opgegraven boomstamkano (ca. 680 voor Christus)/Vroege IJzertiijd) gemaakt, met nagemaakte bijltjes en dissels uit de IJzertijd .De bouw was ook een wetenschappelijk experiment, om te leren hoe dit zo’n 2.700 jaar geleden gedaan werd. Schoolkinderen mogen als de kano klaar is, op het water ervaren hoe het is om ‘ prehistorisch te kanoën’. De komende tijd zal een team onderzoekers, onder andere verbonden aan de Universiteit Leiden, de verzamelde bouwgegevens analyseren en publiceren. Daardoor komt Vlaardingen ook in de wetenschap op de kaart.

De kano is door Leo Wolterbeek en Diederik Pomstra met hulp van de vrijwilligers van het EAE, uit een kolossale eikenstam minutieus nagemaakt. De afmetingen en afwerkingsdetails zijn exact naar het opgegraven origineel gereconstrueerd. De geconserveerde boomstamkano zelf, de langste tot nog toe in Europa teruggevonden prehistorische in zijn soort, is in Museum Vlaardingen te bewonderen.

Leo Wolterbeek zal vertellen over het bouwen en werken met het ijzertijdgereedschap, waarbij hij ook het filmpje toont, waarop het hakken als een beeldverhaal wordt gevolgd. Jeroen ter Brugge geeft een indruk van kanovondsten in Nederland en wat die bijdragen aan de kennis van prehistorische samenlevingen.


De overige lezingen zijn op:

24 februari - De bouw van het Vlaardingencultuurhuis in de Broekpolder door prof. dr. Annelou van Gijn en première van de documentaire over de reconstructie, toegelicht door Nigel Langdon.

24 maart - Presentatie van het Definitief Ontwerp van het Educatief Archeologisch Erf door het ontwerpteam Bureau Stroming/RAAP.

21 april - De regionale archeologie rond 850-1050 met focus op de te bouwen reconstructies van het Rotta-huis en de Spijkenisse-boerderij door Jurrien Moree.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →