Categorieën

Service

Archeologie uit Vlaardingen in Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie uit Vlaardingen in Rijksmuseum van Oudheden
Uit

Archeologie uit Vlaardingen in Rijksmuseum van Oudheden

  • Redactie
  • 14-06-2016
  • Uit
Archeologie uit Vlaardingen in Rijksmuseum van Oudheden
VLAARDINGEN/LEIDEN - Vanaf 14 juni 2016 is er in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een bijzondere archeologische vondst uit Vlaardingen te zien. Het gaat om een stempel voor patacons die in 2002 is ontdekt tijdens een opgraving aan de Havenstraat.

De stempel is nu te zien in een tien meter lange ladekast, ‘Archeologie uit je achtertuin’ gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is.

De archeologen van de gemeente Vlaardingen kozen deze stempel voor patacons om twee redenen als inzending. Enerzijds is er in Vlaardingen tot nu toe nog maar één stempel oftewel drukmal gevonden. De stempel vormt dus een uniek stuk uit de Vlaardingse archeologische collectie. Anderzijds is de stempel een ‘eenvoudig’ gebruiksvoorwerp dat toch een mooi verhaal vertelt over de gewoonten en gebruiken van onze voorouders.

Bij feestelijke gebeurtenissen zoals Christelijke feest-of heiligendagen versierden onze voorouders namelijk broden en koeken met kleurige patacons. Die patacons maakten ze van pijpaarde. Voorstellingen in reliëf waren heel geliefd en om die te maken gebruikten ze stempels van aardewerk. Deze prachtige ruiter te paard is daar een mooi voorbeeld van.

De pijpaarden versieringen bakte men samen met het brood in de oven. De patacons schilderde men met de hand in allerlei kleuren, waarbij vooral de kleuren rood, bruin, groen, geel en zwart populair waren.

Archeologie in je achtertuin, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, rmo.nl   en archeologieuitjeachtertuin.nl .