Afrika in de Hoogstraat

21-04-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vanaf vrijdag 29 april 2016 tot en met 8 januari 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam ‘AFRIKA 010’. Deze tentoonstelling omvat de meest opmerkelijke stukken uit de bijzondere Afrika-collectie van het Wereldmuseum, een collectie die al lange tijd niet in het museum te zien is geweest en die bijna was verkocht. De tentoonstelling toont de verrassende en dynamische veelzijdigheid van Afrika in het licht van verandering en vernieuwing.

Vooruitlopend op deze expositie zijn er in de etalage van Studio Bauman aan de Hoogstraat 51 Afrikaanse muziekinstrumenten uit de collectie van Henk Horsten te zien. Alle 35 getoonde muziekinstrumenten zijn van Afrikaanse origine en behoren tot de zogenoemde ‘zelfklinkende’ instrumenten (idiofonen) waarbij het geluid opgewekt wordt door tegen de instrumenten te slaan of strijken, ermee te rammelen of door schudden deze rammelend tegen elkaar te laten botsen.

Deze instrumenten werden gebruikt bij ritmische begeleiding van zang en dans, maar ook als signaal bij de komst en begeleiding van een belangrijk persoon, bij de jacht, als waarschuwing bij naderend gevaar, bij oorlog of oorlogsdreiging, bij sterfte, huwelijk en geboorte en bij rituele, religieuze of andere belangrijke gebeurtenissen.

Het bewerken van metaal stond in hoog aanzien in vele Afrikaanse gemeenschappen, en het bezit van een metalen klok was dan ook voorbehouden aan de chefs en in tweede instantie aan de tovenaars/genezers/waarzeggers. De grote dubbele en enkele klokken waren een teken van macht, bezit en aanzien en konden ook magische kracht bezitten, ze gingen over van vader op zoon en hadden betekenis als bruidsschat.

 

Gerelateerd