Categorieën

Service

Adieu Unilever Vlaardingen

Adieu Unilever Vlaardingen
Uit

Adieu Unilever Vlaardingen

  • Redactie
  • 17-01-2020
  • Uit
Adieu Unilever Vlaardingen
VLAARDINGEN - Ruim honderd jaar geleden, dus vanaf 1913, werd door bouwondernemer Maat op een opgehoogd stuk grond, genaamd het Boonerboschje, begonnen met de bouw van een zeepfabriek opgezet door de Gebrs. Lever uit Engeland. Al jaren werd Lever’s Zeep verkocht dat langzamerhand de Groene Zeep uit de markt probeerde te drukken.

Naast de Zeepfabriek werd op 1 april 1953 de eerste paal geslagen voor de proeffabriek van Unilever en in 1955 het laboratorium. Door de toenmalige Minister-president Dr. Willem Drees werd het gebouw in gebruik genomen. In beide gebouwen hebben minstens 10.000 mensen werk gevonden van laboranten tot afvuldames tot zeepmakers.

Bij Streekmuseum Jan Anderson hebben ze getracht zoveel mogelijk herkenbare gereedschappen en producten bij elkaar te brengen die gezamenlijk een overzicht geven van ruim100 jaar (Uni)Lever in Vlaardingen. Hierdoor is zelfs voor een leek de zeepfabricage van de laatste honderd jaar te zien. Ze hadden een vooruitstrevende manier van reclame maken met onder meer voorlichtingsboekjes voor huisvrouwen en kinderboekjes voor de jeugd. In de pauzes van de bioscoopfilm werden de producten in kleur aan de bioscoopbezoekers getoond, en huisvrouw groepen werden onthaald in het Paviljoen waar ze een doosje met producten meekregen.

Voor de oorlog stond er op de zeep dat voor minstens fl.10.000 (gulden) de schade aan kleding zou worden vergoed. Het grootste succes voor de oorlog was het sparen van bonnetjes bij de Lever’s zeepproducten van honderden verschillende artikelen waarvan het fotoboxje voor de oorlog duizenden mensen aan het fotograferen bracht. Op een fotoreportage in het Streekmuseum zien we een achttal postzakken met kaarten van cadeaupunten. Ook is er een vitrine met materiaal van de bedrijfsbrandweer.

De tentoonstelling is tot eind juni 2020 te zien in het Streekmuseum, aan de Kethelweg 50. De toegang is gratis. Altijd op iedere zaterdag en 1e zondag van de maand geopend van 14.00 – 16.00 uur. Groepen op aanvraag.