90 jaar Avalance

12-09-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Zaterdag 21 September viert de bekende Vlaardingse muziekvereniging Avalance negentigjarig bestaan met een muziekfestival op het Veerplen. Na enkele moeilijke jaren is het Avalance toch weer gelukt met een brede glimlach naar de toekomst te kijken. De vereniging is dan ook blij deze negentigste verjaardag te kunnen vieren samen met de Vlaardingse bevolking. Het muziekfestival zal dan ook een sterk Vlaardings tintje hebben met medewerking van de jubilerende vereniging en de orkesten van Thalita, De Haringkoppen, De Bazuingroep en als klap op de vuurpijl uit Dordrecht de Big Band van Jubal.

De showband Jubal heeft namelijk negentig jaar geleden aan de wieg gestaan van de oprichting van toen tamboers en Pijperskorps De Pijpers in Vlaardingen als afdeling van de CJV. Daar Jubal alle jubilea van Avalance heeft opgeluisterd met een optreden, zijn zij ook op 21 september aanwezig met hun Big Band, daar het festival hoofdzakelijk op een podium plaats vindt.

Avalance zelf heeft in de negentig jaar van haar bestaan ook vele hoogtepunten mogen meemaken en heeft Vlaardingen vele malen mogen vertegenwoordigen elders in Europa, zoals in Zwitserland bij de bloemenfeesten in Neuchatel, de bloemenfeesten in Nice maar ook in de begin jaren van hun bestaan als De Pijpers met optredens in onder andere Nijverdal, waar veel Vlaardingers wonen. Als vast agendapunt hebben zij vele jaren jaarlijks met hun optreden de feestelijkheden opgeluisterd in Vlaardingen bij Vlaggetjesdag voor de visserij, hetgeen later is voortgezet in Scheveningen.

In haar lange bestaan, heeft Avalance op vele manieren veranderingen doorgevoerd, zoals van het blauw-witte uniform met platte pet naar de blauw rode capes en houten witte kolbak en vervolgens naar het groene laken uniform met zwarte kolbak, daarna het groen oranje uniform met baret en tot slot het zwart witte uniform met witte hoed.

Ook de muziek en instrumenten kenden vele veranderingen en moderniseringen, zoals van de dwarsfluiten en hoorns via de jachthoorns naar de professionele showbands met moderne brass instrumenten en modern slagwerk. De Pijpers stond bekend als de showband met het hoge ritme van marcheren, maar ook van de onverwachte effecten tijdens hun muzikale taptoeshows of hun typische straatoptredens in winkelcentra. Ook aan deze periode is helaas een einde gekomen. Nu presenteert Avalance zich als  stageband die populaire muzikale nummers speelt, waar vele muzikanten maar ook het luisterend publiek plezier van kunnen beleven.

Het muziekfestival begint zaterdag 21 september om 13.00 uur. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date