25 jaar Aanloophuis De Groene Luiken

03-01-2020 Uit Bronja Nijk

Begin het nieuwe jaar goed en word ook vrijwilliger!

VLAARDINGEN - Vandaag kom ik voor een gesprek met Ineke Nieuwstraten, voorzitter van het Aanloophuis dat dit jaar zijn 25 jarig bestaan vierde. Hoewel de deuren pas om 14.00 uur open gaan tref ik al veel vrijwilligers aan. Een kijkje achter de schermen van het Aanloophuis dus waar de nieuwe expositie wordt ingericht door de vrijwilligers van de expositiecommissie. De foto’s van David de Beer worden vervangen door de kunstwerken van Hijmen van Keulen. Elders in de ruimte wordt vergaderd over het onderhoud van het pand.  

Het 25 jarig jubileum werd op een waardige wijze gevierd met een lunch voor alle vrijwilligers bij Jofel aan de Plas, een bijeenkomst voor alle sponsors die al die jaren in geld of in natura het Aanloophuis steunen, een diner voor gasten van het Aanloophuis en een bijeenkomst van de Maatschappelijke Kring Vlaardingen. Britt Planken maakte, in opdracht van het Fonds SV, een prachtig filmpje over De Groene Luiken.

Een grote wens van het bestuur was het aanvullen van het vrijwilligersbestand en natuurlijk ben ik benieuwd of er veel zijn bijgekomen. ,,Vrijwilligers blijven lang bij het Aanloophuis maar uiteraard stoppen er soms ook een aantal. Dit jaar mochten wij zestien nieuwe vrijwilligers verwelkomen die na een korte training bij ons aan de slag gingen. Omdat wij de hele week geopend zijn zouden we graag nog meer vrijwilligers willen. We zijn erg blij met alle nieuwe  gastheren- en vrouwen'', aldus Ineke. Naast nieuwe gastheren- en vrouwen worden vrijwilligers gezocht voor de creatieve activiteiten.          

Van gastheren- en vrouwen wordt een dagdeel in de twee weken gevraagd en iedereen kan zichzelf inroosteren. Om te sfeer te proeven en te kijken hoe het verloopt kan iemand altijd een paar keer meedraaien alvorens een beslissing te nemen. En de eerste stap is misschien binnenlopen, de expositie bekijken en een kop koffie drinken.

Het Aanloophuis wordt gemiddeld door vijftig mensen per dag bezocht die een klein sociaal netwerk hebben en hier anderen ontmoeten, hun verhaal kunnen doen, een spelletje spelen en een kop koffie drinken. Maar Ineke benadrukt dat iedereen welkom is. Nu er ook elke zondag een maaltijd wordt geserveerd is het op die dag extra druk.

De vraag aan Ineke wat zij tegen mensen zou willen zeggen die er aan denken vrijwilliger te worden kan zij snel beantwoorden: ,,Het is een leuke organisatie, er gaat een wereld voor je open door het contact met mensen die je miss chien normaal niet veel tegenkomt waardoor je even ‘uit je bubble stapt’ en het geeft ontzettend veel voldoening. Je kunt echt iets betekenen voor anderen.''

Wilt u ook gastheer of gastvrouw worden? Dan kunt u contact opnemen via info@degroeneluiken.nl of telefonisch 010-4353746. Op de website www.de groeneluiken.nl kunt u meer over het aanloophuis lezen. Een keer meelopen met een gastheer- of vrouw kan ook.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date