100 jaar Luchtvaart in Nederland in Streekmuseum

19-05-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN – In het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg is een nieuwe en heel bijzondere tentoonstelling ingericht: 100 jaar Luchtvaart in Nederland.

Bij deze tentoonstelling is museumdirecteur en de bekendste verzamelaar van Vlaardingen heel persoonlijk betrokken. Jan Anderson: ,,Als oorlogskind was ik gefascineerd door de luchtoorlog in de meidagen en de honderden bommenwerpers die boven ons huis in Den Haag vlogen. Toen in 1947 op Vliegveld Ypenburg de vliegshow ILSY* werd gehouden was ik verkocht. Ik zag de Spitfires vlak voor mij op de grasbaan en de parachutisten sprongen voor je neus uit de transporttoestellen. Ik ging alles verzamelen over de luchtvaart en specialiseerde mij later in het corresponderen met luchtvaartpioniers, die ik verzocht hun handtekening op een originele foto te plaatsen. Dit werd in de jaren vijftig mijn oudste collectie. Hiervan laten wij enige voorbeelden zien alsmede een vitrine met gedenkborden en tegels van de Indië-vluchten vanaf 1924. In 1934 won de Uiver, een gewoon KLM-passagiersvliegtuig met passagiers de prijs van de race naar Melbourne. Een aantal kranten, speldjes en een koperen souvenir getuigen hiervan. Van een in Vlaardingen wonende stewardess is wat materiaal te zien waaronder haar hoedje en opleidingslessen. Op een veiling kocht ik vorig jaar een collectie van 40 handtekeningen van KLM-piloten uit de jaren 30, door een voorganger van mij op Schiphol gescoord’’.

De tentoonstelling is te zien tot en met juli dit jaar iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 – 16.00 uur Kethelweg 50. De toegang is gratis.

 

*ILSY is de afkorting voor Internationale Luchtvaartshow Ypenburg. Deze jaarlijkse vliegshows vonden plaats op en rond het toenmalige Rijswijkse Vliegveld Ypenburg in de jaren 1945-1957. Zij werden door duizenden toeschouwers bezocht.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date