Zeekadetten racen op Foppenplas

12-09-2019 Sport Redactie

VLAARDINGEN - Zaterdag 14 september organiseert het Zeekadetkorps Vlaardingen de twintigste editie van de zeilregatta om de Foppencup. De regatta is uitgegroeid tot een nationale wedstrijd voor Zeekadetten uit het hele land. 

De Foppencup is een initiatief van het korps Vlaardingen naar aanleiding van het onder water laten lopen van de Foppenpolder begin jaren 90. Hierdoor ontstond er een groter vaargebied waar de kadetten elke zaterdag dankbaar gebruik van maken. In 2000 vond de eerste editie plaats van de zeilregatta waar inmiddels door een kleine honderd zeekadetten aan wordt deelgenomen. 

De regatta’s vinden plaats op de Foppenplas in het recreatiegebied van de Broekpolder. De winnaar van vorig jaar, korps Waalwijk, moet de cup verdedigen in een zwaar deelnemersveld. De Vlaardingse zeekadetten zijn er op gebrand de cup weer naar Vlaardingen te halen. De deelnemers aan de wedstrijden komen uit; Alkmaar, Arnhem, Hellevoetsluis, Den Haag, Gouda, Maassluis, Moerdijk, Rotterdam, Schiedam, Waalwijk en Vlaardingen. 

De zeekadetten zeilen in zogenaamde beenhakkers, stalen zeilvletten getuigd met een fok en grootzeil. Het parcours is een Olympische Baan en na een serie wedstrijden zal de uiteindelijke winnaar de wisselcup voor een jaar ontvangen. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om ongeveer 16.00 uur op de Foppenplas. 

Het Zeekadetkorps kent 20 korpsen in heel het land. Alle korpsen beschikken naast een varend clubhuis (veelal een binnenvaartschip, voormalige loodsboot of een ex-vaartuig van de Koninklijke Marine), over een vloot van kleinere vaartuigen waaronder de zeilvletten die nu worden gebruikt voor de Foppencup. De Vlaardingse zeekadetten komen elke zaterdag bijeen aan boord van de Assam II, afgemeerd in het centrum van Vlaardingen. 

Voor meer informatie: foppencup.zeekadet.nl. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date