Categorieën

Service

Wijksportvereniging Vlaardingen Centrum van start

Wijksportvereniging Vlaardingen Centrum van start
Sport

Wijksportvereniging Vlaardingen Centrum van start

  • Redactie
  • 17-05-2018
  • Sport
Wijksportvereniging Vlaardingen Centrum van start
VLAARDINGEN - Sinds woensdagmiddag 16 mei werken zeven basisscholen uit Vlaardingen-Centrum en vijf sportclubs uit Vlaardingen samen om basisschoolkinderen in het Centrum, de Oostwijk en VOP te kunnen laten sporten in hun eigen wijk. Deze middag zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder het samenwerkingsconvenant. Demissionair Wethouder Sport Arnout Hoekstra gaf samen met de allereerste aanmeldster Lianne van de Vorm het startsein. 

Vlaardingen in Beweging (ViB) initieert het sportprogramma Wijksport in Vlaardingen Centrum. Een sportconcept wat landelijk al ruim zijn sporen heeft verdiend en wordt nu in het Centrum, inclusief VOP en Oostwijk, uitgerold. Sportverenigingen bieden vlak na schooltijd trainingen aan op locaties in het Centrum in Vlaardingen. Kinderen kunnen hier tegen gereduceerd tarief aan deelnemen. Na een proefperiode kunnen de kinderen lid worden van de sportclub en zo dicht bij huis blijven trainen samen met hun vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. Wanneer men ook aan wedstrijden mee wil gaan doen dan volgt de overstap naar de hoofdlocatie van de club.

Sport dichter bij de kinderen


In 2017 deden de ViB-Buurtsportcoaches Pim en Annemarie een wijkanalyse. Hieruit bleek al snel dat er in het centrum een grote behoefte aan sportaanbod was bij de kinderen, maar ook dat de wijk minder bedeeld is met sportaccommodaties en daarmee ook minder met sportaanbieders. Kinderen zijn daardoor afhankelijk van ouders om hen te brengen naar de sportclubs buiten het centrum. ,,Dit is een grote drempel voor kinderen om hun sport uit te oefenen'', aldus één van de zeven basisschooldirecteuren welke maar wat graag de handtekening zetten onder het samenwerkingsconvenant. ,,Toen Pim en Annemarie ons het voorstel deden om via het concept wijksport deze drempel te verlagen hebben we meteen onze medewerking toegezegd. Wij zien de kinderen dagelijks en kunnen zowel hen als hun ouder stimuleren van dit aanbod gebruik te maken.''

Divers sportaanbod


Na deze constatering en de enthousiaste reacties van de scholen was het dus zaak om sportaanbieders te vinden welke bereid zijn om hun sportaanbod te verplaatsen naar het Centrum. Dit leek aanvankelijk een behoorlijke opgave te zijn. Maar niets was minder waar, zegt Pim van Kan, buurtsportcoach in het Centrum. ,,We hebben de kinderen gevraagd welke sport ze het liefste zouden willen doen en hebben vervolgens deze sportverenigingen benaderd. Door de enthousiaste reacties van de betreffende clubs was het programma al vrij snel rond.'' Bijkomend voordeel is ook dat het een divers sportaanbod is voor jongens en meiden. Zo staan de teamsporten Hockey, Honkbal en Handbal op het programma. Maar ook de individuele sporten Turnen en Kickboksen. Voor ieder wat wils dus.