Vlaardinger Hortensius wint met Jong Oranje EK Hockey

• 03-08-2022
VLAARDINGEN - De Vlaardingse aanvaller van HCR Olivier Hortensius is met Jong Oranje hockey Europees kampioen geworden in Gent. Jong Oranje versloeg de Duitsters in een spannende wedstrijd met 3-1. Het team onttroonde daamee Duitsland als Europees kampioen.

Beide ploegen gaven elkaar nauwelijks de ruimte om echt lekker in hun eigen spelletje te komen. De video-analisten hadden hun huiswerk goed gedaan. Nederland – Duitsland was een finale waar je van tevoren op hoopte. Een echte kraker waar ieder duel voor de volle tweehonderdprocent werd uitgevochten. Tot groot genoegen van het ramvolle complex van hockeyclub Gantoise.

Het eerste wapenfeit was voor de Duitsers. Vanaf de achterlijn, vanuit haast onmogelijke hoek, probeerde Elian Mazkour Oranje-doelman Steven Verhoogt te verrassen. Dat lukte de Duitser aardig, ware het niet dat de paal redding bracht voor Oranje. Nog geen twee minuten later was Nederland via Casper van der Veen levensgevaarlijk. De spits van Bloemendaal haalde met zijn backhand verwoestend uit, maar vond het zijnet.

Hortensius raakt de paal
Nederland – Duitsland was een echte kraker waar ieder duel voor de volle tweehonderd procent werd uitgevochten. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek
Het was voor Oranje het startsein van een enorme aanvalsdrang in het tweede kwart. De grootste kansen waren voor Duco Telgenkamp en Olivier Hortensius. Eerst vuurde Telgenkamp uit de draai een hard schot, maar redde de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg. Een paar minuten later was Danneberg kansloos op de tip-in van Hortensius, maar tot afgrijzen van de Vlaardingse aanvaller belandde de bal op de paal.

Het was diezelfde Hortensius die kort voor rust, bij het versieren van de eerste strafcorner, het publiek nog even opzweepte. Het leek het laatste zetje dat de ploeg van Mahieu nodig had. De eerste corner van Oranje werd er nog knap uitgelopen door Antheus Barry, zij het onreglementair met zijn voet. Opnieuw een strafcorner dus. En die was wel raak. Floris Middendorp verlengde de krachtige sleeppush van Luke Dommershuijzen: 1-0.

Oranje controleerde de wedstrijd, speelde de bal geduldig rond en probeerde zo nu en dan diepgang te vinden. Tot het moment van de wedstrijd kwam, in de 38ste minuut. Telgenkamp schoot de cirkel in, speelde zijn directe tegenstander uit alsof ‘ie er niet stond en haalde vervolgens verwoestend uit met zijn backhand. Keeper Danneberg stond erbij en keek ernaar. Eigenlijk had Danneberg het schot alleen maar gehoord. De bal vloog werkelijk waar geweldig in de kruising: 2-0.

Die dreun kwam hard aan in het Duitse kamp, dat vrijwel nauwelijks meer over de eigen helft kwam. Maar Oranje was gewaarschuwd, denkend aan die ene groepswedstrijd eerder dit toernooi tegen de Duitsers. Coach Mahieu bleef zijn mannen dan ook van minuut tot minuut bij de les houden. Dat lukte Jong Oranje. Het vergrootte zelfs de voorsprong. Luke Domershuijzen tikte de bal met een buikschuiver in het Duitse doel. En dat terwijl Jong Oranje met een man minder op het veld stond na de groene kaart van Floris Middendorp.

Duitsland kwam er nauwelijks aan te pas en kreeg pas na 52 minuten zijn eerste strafcorner van de wedstrijd. Phillip Holzmueller scoorde uit een tip, maar bij Duitsland leefde ook het besef dat de wedstrijd al gespeeld was. Tien seconden voor tijd gingen de armen van de spelers van Jong Oranje al in de lucht. Een verdiende overwinning en Europese titel voor de mannen van Mahieu.