De nieuwe Max Verstappen komt uit Vlaardingen en heet Metin!

10-12-2021 Sport Redactie

Foto's RaceXpress.nl/Bas Kaligis

VLAARDINGEN/EINDHOVEN -  De Vlaardinger Metin Karatay heeft dit seizoen op indrukwekkende wijze beslag gelegd op het kampioenschap in de Senior-klasse van de Formula Honda 9PK van de GK4 Kart Series. Een mond vol, maar het gaat daarbij om een serieuze klasse wat karten betreft. En vrijwel iedere Formule1 kampioen is ooit in de kartsport begonnen.

De 14-jarige karter uit Vlaardingen komt uit voor PdB Racing en heeft dit seizoen bijna iedere race gewonnen. Tijdens het afsluitende event afgelopen week op de Landsard in Eindhoven was een tweede plaats voldoende om het kampioenschap veilig te stellen.  

Metin was trots op zijn Nederlandse titel. "Ik ben echt heel blij. We hebben een goed team en mijn vader helpt me altijd heel goed. Vandaag hebben we een beker voor de tweede plaats gepakt. Dat was voldoende voor de titel. Nu mag ik nog mijn beker voor het kampioenschap ophalen en dan gaan we volgend jaar door naar de X30 Senior."

Als je kampioen kunt worden, komt er altijd wat extra spanning bij kijken. "Na de derde race wist ik zeker dat ik kampioen was. Ik voelde me geweldig in de kart toen ik over de finish kwam. Tijdens de laatste paar ronden hoopte ik continu dat de kart niet zou uitvallen. Eenmaal over de streep wist ik het pas echt zeker. Voor een jongen van Turkse afkomst is dit heel speciaal."

Metin heeft dit seizoen veel steun gehad van zijn vader Ugur en de rest van de familie. Ugur Karatay: "We zijn in Schiedam geboren, maar onze roots liggen in Turkije. Mijn vrouw is ook een groot fan van Metin, maar kan niet altijd mee naar de kartbaan. We hebben net een baby van twee maanden oud. Misschien komen ze volgend jaar wel naar races van Metin kijken."

Kampioenenmaker Nick de Bruin van PdB Racing heeft er weer een kampioen bij. "Dit was voor ons een nieuwe klasse, de Honda 9PK Senior. Het was een zeer interessant jaar en de samenwerking was heel goed. Metin komt van de KWM Kartschool en dan is dit een mooie opstapklasse. Eigenlijk moeten alle credits naar KWM. Wij begeleiden het en dan komt het goed. Dat blijkt maar weer. Vanaf het eerste weekend in Mariembourg is het direct heel goed gegaan en daar hebben we basis gelegd voor een sterk seizoen. Maar het komt ook door de inzet van Metin en zijn vader. Ze gaan elke week naar de kartbaan. Of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt en die training werpt zijn vruchten af."Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date