Winkels ook op zondag al vroeg open?

19-06-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Een paar jaar geleden was het geen discussiepunt, vooral omdat de ChristenUnie/SGP meeregeerde in het college: de tijden dat de winkels de deuren mogen openen, en met name de koopzondag. Toen Ruud de Vries van D66 nog Economische Zaken deed en Ruud van Harten van de CU/SGP Financiën waren ze het erover eens dat het aantal koopzondagen beperkt moest blijven. Bij het daarop volgende college dat dienst deed vanaf 2014 wisselden de standpunten en mochten de winkeliers het zelf bepalen. De meeste supermarkten gooiden daarop de deuren elke zondag open en sommige andere winkeliers als Kruidvat ook. Daarnaast kwamen er meer koopzondagen, over het jaar gerekend.

Donderdagavond kwam de raad bij elkaar in commissieverband en lag er een voorstel op tafel om nu ook op zondag de tijden verder te verruimen. De deuren mogen al open in dat voorstel vanaf 09.00 uur ’s ochtends. Dat gebeurt feitelijk nu al, maar dat is een gevolg van de coronamaatregelen: om rijen te vermijden en daarmee mogelijk besmettingsgevaar. Daar was begrip voor bij alle partijen, maar de fracties die eerder tegen waren lieten zich ook nu weer afkeurend uit over het structureel invoeren van deze maatregel.

Verantwoordelijk wethouder Bart Bikkers had het, namens het college, over een gelijk speelveld: het gebeurt al overal om ons heen en we moeten de winkeliers in Vlaardingen gelijke kansen geven. Het zogeheten ‘level playing field’ argument wordt altijd van stal gehaald wanneer dat uitkomt, doorgaans bij economische onderwerpen. 

Dat ‘overal’ klopt dan weer niet helemaal, want in Maassluis en Naaldwijk zijn we vroege openingstijden bij alle winkels nog niet echt tegengekomen. In Schiedam dan weer wel, maar mogelijk is er deels een vertekend beeld juist door de coronacrisis. Manager Jim de Groot van Albert Heijn in het centrum zag het wel zitten, en daarover ging een deel van de kritiek uit de raad: dit is vooral voor de grote bedrijven en niet goed voor de kleinere ondernemers.

De CU/SGP kwam natuurlijk met het argument zondagsrust en traditioneel vonden zij de SP, tegenwoordig de fractie Kerkhof, aan hun zij: waarom nog verder richting de 24uurs economie en alles altijd maar open? Dat valt overigens in de praktijk wel mee want op een koopzondag is doorgaans de helft van de winkeliers in het centrum van Vlaardingen nog gesloten. Al voor de coronacrisis, want te weinig omzet en dat lijkt weer een gevolg van de forse leegstand waar de stad nog mee kampt.

Gisteravond werd er in ieder geval over gesproken en een meerderheid toonde zich voor, althans voor het verder vrijgeven van de winkeltijden. Officieel moet de raad zich nog een oordeel gaan vormen en daarna wordt er nog eens over gestemd. Het lijkt echter onontkoombaar dat ook in Vlaardingen binnenkort de winkels al om 09.00 uur op zondagochtend open mogen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date