VVD: Geen Nederlands? Geen Uitkering!

17-01-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Wie een Bijstandsuitkering ontvangt moet in ieder geval voldoen aan een ‘taaleis’: Nederlands spreken op basisschoolniveau, of hier serieus aan werken. Wie hieraan niet voldoet wordt gekort, gedeeltelijk of geheel, op de uitkering. Daarnaast moet er ook nog eens een ‘tegenprestatie’ worden geleverd. Dikwijls is dit vrijwilligerswerk.

Dat was althans de bedoeling, maar uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat veel gemeenten hier niet echt wat mee doen. Of dit handhaven. De VVD in Vlaardingen is op dit bericht uit de Volkskrant van eergisteren ‘aangeslagen’ en heeft aan het eigen college gevraagd hoe dit in Vlaardingen zit.

Raadslid Kees Rijke van de VVD vraagt het college eerst naar de bekende weg: ,,Is het College het met de VVD eens dat Vlaardingers die een bijstandsuitkering ontvangen aan de taaleis en tegenprestatie moeten voldoen?’’ Dat is sinds het eerste kabinet Rutte (het gedoogkabinet met de PVV) vastgelegd, dus je kunt het hier niet ‘niet mee eens zijn’.

Rijke wil daarnaast weten hoeveel mensen er met een bijstandsuitkering in Vlaardingen niet aan de taaleis voldoen, of er in Vlaardingen eigenlijk wel gehandhaafd wordt op deze eis en de tegenprestatie, en om hoeveel gevallen het precies gaat.

VVD staatssecretaris Tamara van Ark heeft al gedreigd gemeenten te korten op de financiering van het Rijk van de Bijstand bij gemeentes. Raadslid Kees Rijke eindigt zijn vragen met of het college zich hier wel bewust van is. Het onderwerp waar Rijke vragen over stelt kent overlap met de onderwerpen uitkeringen, participatie, onderwijs en financiën. De wethouders Silos (CDA), De Leede (GroenLinks) en Bikkers (VVD) mogen zich daarom gezamenlijk buigen over de antwoorden.

De VVD is niet de eerste partij die over dit onderwerp aan de bel trekt. Al in oktober 2016 maakte Ron Boers, toen nog namens ONS.Vlaardingen een punt van de taaleis. Hij constateerde dat de gemeente het landelijk beleid aan de laars lapte en daarmee de wet overtreedt.
 


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date