Categorieën

Service

Vlaardingers van middelbare leeftijd vormen grootste kiezersgroep

Vlaardingers van middelbare leeftijd vormen grootste kiezersgroep
Politiek

Vlaardingers van middelbare leeftijd vormen grootste kiezersgroep

  • Redactie
  • 03-03-2023
  • Politiek
Vlaardingers van middelbare leeftijd vormen grootste kiezersgroep
VLAARDINGEN - Partijen die het tijdens de Provinciale Statenverkiezingen goed willen doen in Vlaardingen doen er goed aan zich te richten tot hun kiezers in de leeftijdsgroep tussen 50 en 65 jaar. De vijftigers en zestigers blijken namelijk de grootste groepen kiezers in de stad, als je de kiesgerechtigden in leeftijd vergelijkt.

Dat is anders dan bijvoorbeeld in Schiedam en Rotterdam, waar relatief veel meer jonge kiezers blijken te wonen. Dat valt op te maken uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag presenteert.

Het CBS deelt het aantal stemgerechtigden op in vier leeftijdscategorieën: van achttien tot 35 jaar, van 35 tot 50 jaar, van 50 tot 65 jaar en van 65 jaar en ouder. Die zogenaamde cohorten blijken in Vlaardingen goed voor respectievelijk 25,2, 21,2, 25,1 en 28,6 procent van de mogelijke stemmers. De jongste categorie is weliswaar het grootst, maar beslaat Vlaardingers in zeventien leeftijden. De iets kleinere groep van ’middelbare leeftijd’ telt vijftien jaar. 

Het typeert de Vlaardingse bevolking. De stad werd groot in de jaren dat veel van die ’middelbaren’ werden geboren, vaak in de stad. Nadien daalde het aantal geboorten in het algemeen, en kwamen er niet bovenmatig jongere mensen voor terug, zoals dat bijvoorbeeld in een studentenstad als Delft wel gebeurt; daar is nu 36,7 procent van de stemgerechtigden jonger dan 35 jaar. 

Ook het aantal 65+-ers is in Vlaardingen relatief hoog, met 28,6 procent van de stemgerechtigden. Dit is in Delft 22,9 procent, in Schiedam 24,6 en in Rotterdam 21,7. Voorne aan Zee, de fusiegemeente van Hellevoetsluis, Brielle en Oostvoorne is in de regio met 30,2 procent ouderen koploper. Nationaal is dat Laren, waar zelfs 40,7 procent van de stemgerechtigden 65 en ouder is. In heel Nederland is sprake voor een toenemend aantal ouderen dat de stembusuitslag mede bepaalt: over het land is nu 27 procent van de kiesgerechtigden 65+. In 2003 was dat nog ruim achttien procent.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen mogen bijna 13,3 miljoen mensen stemmen. Van de kiesgerechtigden mogen achthonderdduizend jongeren voor het eerst voor de Provinciale Staten stemmen. 

Van de Nederlandse bevolking van achttien jaar of ouder is 91,6 procent kiesgerechtigd voor de verkiezingen voor PS. In 2019 was dat nog 93,3 procent. De afgelopen jaren zijn er in Nederland meer mensen bijgekomen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit hebben. Zij zijn (nog) niet stemgerechtigd. Dit zorgt voor een lager aandeel kiesgerechtigden. 

Van de inwoners van achttien jaar of ouder die niet in Nederland zijn geboren, mag ruim de helft (1,33 miljoen mensen) op 15 maart stemmen.