Categorieën

Service

Vlaardingen twee na leegste winkelstad ?

Vlaardingen twee na leegste winkelstad ?
Politiek

Vlaardingen twee na leegste winkelstad ?

  • Redactie
  • 25-12-2015
  • Politiek
Vlaardingen twee na leegste winkelstad ?

VLAARDINGEN – Vorig jaar nog werd er opgetrokken naar het Stadhuis met spandoeken waarop “Vlaardingen Spookstad” stond. Inmiddels zijn instellingen als de Stadsgehoorzaal, de dierenweides en andere gered, maar nu dreigt er weer een ongewenst groeiende leegstand in het winkelgebied in het Centrum. Een Spookstad, maar dan vanuit het perspectief van ondernemers. Het CDA stelt er vragen over aan het college van B&W.

,,Het CDA ziet de winkelcentra en het centrum van Vlaardingen als een van de levensaders van de stad’’, aldus Marnix Alderliesten namens de CDA fractie. ,,Vlaardingen heeft enige tijd geleden de ambitie uitgesproken om de tweede winkelstad van de regio te worden. We hebben begin dit jaar van de wethouder begrepen dat er werkgroepen met ondernemers zijn gekomen en er is zeer succesvol gestart met het werken met een kwartiermaker: op weg naar een situatie dat het Vlaardingse stadscentrum een binnenstadsmanager krijgt. Het CDA is erg verbaasd dat de kwartiermaker, anders dan eerder te horen was, geen extra tijd krijgt en er per 1 januari geen binnenstadsmanager en ook geen kwartiermaker is’’.

Alderliesten haalt daarop in zijn vragen aan het college aan hoe het elders wel beter geregeld is, qua revitalisering van de binnenstad: ,,Op 22 december stond er in het AD een artikel over winkelen in de binnenstad waarin verschillende aspecten worden belicht. Zo viel er te lezen dat in 31 steden in Nederland wordt gewerkt met een zogenoemde ‘retaildeal’: niet de ambtenaren van de gemeente maken de plannen voor het verbeteren van de binnenstad, maar de winkeliers, horecaondernemers en bewoners. Ook zijn er een aantal gemeentes die proeven doen met de kosten van parkeren. Er zijn eigenlijk tal van gemeentes die allerlei acties uitvoeren om hun winkelgebieden te activeren en te verbeteren’’.

Het CDA wil in Vlaardingen ook een actieve benadering van de veranderende winkelsituatie zien, juist vanwege de leegstand, die groeiende is. Om te voorkomen dat Vlaardingen straks de twee na leegste winkelstad van de regio is en omdat het CDA denkt dat het tijd is voor actie vraagt de fractie of het college ook van mening is dat de huidige kwartiermaker juist goed activiteiten heeft ontplooid en dat een binnenstadsmanager een meerwaarde heeft voor het Centrum. De fractie vraagt zich daarbij af of het college alsnog van plan is om een binnenstadsmanager aan te trekken.

Alderliesten vraagt vervolgens om te onderzoeken of de ‘retaildeal’, die in inmiddels 31 andere steden wordt toegepast, ook in Vlaardingen succesvol kan werken. Tenslotte benadrukt hij dat de huidige tijdgeest vraagt om een visie voor de komende jaren: ,,maak de plannen voor de binnenstad tot een prioriteit’’!