Verbijstering over aanschaf dienstauto's terecht of niet terecht?

27-06-2019 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Waarom heeft de gemeente Vlaardingen autodealer Dorzo op Hoogstad niet benaderd voor de aanschaf van nieuwe auto’s voor de afdeling Toezicht & Handhaving? Dat is wat de Fractie Boers en Beter voor Vlaardingen (BvV) zich afvroegen bij de presentatie  van de nieuwe dienstauto’s op 31 mei jongstleden. 'Verbijsterd' waren deze twee partijen, en snel werden er vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Het antwoord op deze vraag, en andere gestelde vragen, moet nog officieel worden gegeven. Daar buigen de communicatieadviseurs op het stadhuis zich over, en ook één of meerdere juristen want elk antwoord moet natuurlijk wel ‘juridisch dicht getimmerd’ zijn. Wij keken een en ander ook na, en het antwoord is eigenlijk vrij simpel.

Om elke leverancier van producten of diensten dezelfde uitgangspositie te geven worden aanbestedingen vooraf gepubliceerd op de website van Tenderned. Soms ook op de Europese versie van die aanbestedingswebsite, afhankelijk van de ermee gemoeide bedragen. Daar wordt aangegeven door gemeentes (en andere overheden) welke eisen er gesteld worden aan de in te kopen goederen of diensten.

De gemeente benadert daarmee iedereen op hetzelfde moment, en ‘vriendjespolitiek’ wordt zo dus uitgesloten. Door dat systeem kan er in principe ook gekeken worden bij alle uitgebrachte offertes wat de beste kwaliteit voor de gunstigste prijs is, en bij wie dat te krijgen is.

Maar iedere leverancier van goederen en diensten moet wel zelf regelmatig op Tenderned kijken ‘of er nog wat te verdienen valt’. En de eigenaar van Dorzo in Vlaardingen had daarop een offerte kunnen uitbrengen aan de gemeente Vlaardingen. En overigens ook aan de gemeente Schiedam, want die deed samen met Vlaardingen mee bij deze aanbesteding voor de vervanging van (een deel van) het wagenpark.

Dat was medio vorig jaar al het geval. En de Fractie Boers, toen nog deel uitmakend van ONS Vlaardingen, plus Beter voor Vlaardingen hadden dat toen ook al kunnen lezen, en dus kunnen weten. Of even Dorzo tippen dat er een interessante aanbesteding gepubliceerd was. Dat is blijkbaar niet gebeurd, maar dat heeft uiteindelijk niets te maken met onwil van de gemeente Vlaardingen (en Schiedam). Wij zijn nu wel benieuwd hoe de partijen gaan reageren als de publicatie van de Gemeentepagina's opnieuw aanbesteed worden. Die worden nu nog in Groot Vlaardingen gepubliceerd, en dat maakt onderdeel uit van een Belgisch concern.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date