Vanavond massale opkomst tegen bezuinigingen

03-07-2014 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – In de raadsvergadering van vanavond mogen burgers en vertegenwoordigers van allerlei instellingen zich uitspreken over de voorgenomen bezuinigingen van het college. Het animo is groot, want maar liefst 41 sprekers hebben zich gemeld bij de griffie en de verwachting is dat er nog meer aanhang mee zal komen. De lijst is ingedeeld naar vier categorieën: Stadsgehoorzaal, Zwembad De Kulk, Cultuur en Overige Onderwerpen of Onbekend. Dat laatste is relatief, immers onder deze categorie vallen sprekers als voorzitter van Stichting Stadshart (de overkoepelende organisatie van winkeliersverenigingen in het Centrum) Ronald Huiskens en Renske Verbeek, de directeur van de Kroepoekfabriek.

Kort na acht uur vanavond zal het spits worden afgebeten door Sandra Bruinsma, de directeur van de Stadsgehoorzaal. In haar kielzog breng zij nog 21 sprekers mee die eveneens een hartig woordje zullen spreken met of een warm pleidooi naar voren zullen brengen naar college en gemeenteraad.

Voor zwembad De Kulk hebben zich 4 sprekers gemeld, waaronder Myra Houdijk, de voorzitter van Stichting De Kulk en Pieter Boer van zwemvereniging ZVVS. Vervolgens zullen over Cultuur onder meer Frank Tomeï en Manon Vogel spreken, respectievelijk over festivals als het Zomerterras en de Bibliotheek. Deze lijst telt een zestal sprekers.

In de categorie Overige Onderwerpen of Onbekend laat Vele Vlaardingers Eén Huis zich horen via Annette van der Weijden, Wijkvereniging Vettenoordse Polder via Nel Kester en de eerder genoemde Ronald Huiskens en Renske Verbeek. Deze categorie telt 9 sprekers.

Iedere spreker krijgt maximaal drie minuten de tijd om zijn of haar standpunt naar voren te brengen. De verzamelde raadsleden mogen vervolgens naar elke spreker de nodige vragen stellen. De verwachting is dat burgemeester Bas Eenhoorn hier enige terughoudendheid in zal vragen.

De bijeenkomst van vanavond vormt het eerste deel van de officiële raadsvergadering over de Voorjaarsnota. Volgende week woensdag en donderdag zijn gereserveerd voor het vervolg van deze vergadering. Hierin zullen dan de partijen zelf hun standpunten toelichten, waar mogelijk met tegenvoorstellen komen en amendementen of moties indienen. De uiteindelijke stemming over de Voorjaarnota vindt aan het eind van de vergadering plaats. De officiële beslissing over bezuinigingen wordt uiteindelijk genomen in november wanneer de begroting wordt behandeld.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date