Terug op het oude nest

19-06-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

vlnr: Rien Lensvelt, Kees van der Staaij, Elbert Dijkgraaf, Erik van Pienbroek en Michiel Hoogenboom

VLAARDINGEN - Hij is geboren in het Holy-ziekenhuis en groeide hier de eerste jaren op: Fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer Kees van der Staaij. Afgelopen vrijdag bezocht hij Vlaardingen, mede op uitnodiging van de lokale ChristenUnie/SGP fractie, maar ook om zijn collega's iets te laten zien van zijn geboortestad. Vlaardingen24 sprak Kees van der Staaij na de lunch in het Delta Hotel.

,,Vlaardingen voelt iedere keer weer als thuiskomen'', aldus Van der Staaij. ,,Ik ben op 11 jarige leeftijd verhuisd naar Tiel en daarna heb ik nog in Rhenen en Scheveningen gewoond. Nu woon ik in Benthuizen, maar Vlaardingen is toch mijn thuis, de plek waar ik mijn eerste stapjes heb gedaan en de belangrijke basisschoolleeftijd heb doorgebracht. Veel mensen zeggen dat in steden het allemaal wat afstandelijker is en in dorpen leeft men 'dichter' bij elkaar'', vervolgt Van der Staaij. ,,In Vlaardingen heb ik heel andere ervaringen, vroeger en nu. Als ik als jonge jongen bij de bushalte zat te wachten dan was er geen afstand, maar praatte je gewoon met elkaar. Het was hier altijd gemoedelijk en in Vlaardingen bestond en bestaat wat mij betreft nog steeds die cultuur van de oude vissersplaats. Er heeft natuurlijk een transitie plaatsgevonden van visserij naar een plaats met een meer industriële aard. Daarmee kwam ook meer welvaart en sociale mobiliteit; een zoon of dochter van iemand die in de visserij werkte kreeg meer kansen om te studeren. Dat dit gewaarborgd blijft vind ik belangrijk en met onze fractie hameren we er dan ook op bij de regering dat ook kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben toch kunnen blijven studeren''.

Heeft hij al haring gegeten in Vlaardingen? ,,Dat hebben we in de Tweede Kamer al gedaan toen de Hollandse Nieuwe binnen was'', aldus Van der Staaij. ,,Hier in Vlaardingen hebben we met elkaar nog even een bezoek gebracht aan het Museum Vlaardingen. Visserijmuseum mag je niet meer zeggen hè. We hebben daar overigens wel kennis kunnen nemen van de unieke Vlaardingse cultuur en historie. Ik was daar al enigszins bekend mee, mijn collega's nog niet. Met alles wat daar aanwezig is heeft ook bij mij overigens weer een stuk verdieping plaatsgevonden''.

Volgt Kees van der Staaij de lokale politiek nog in Vlaardingen? ,,Ik word regelmatig bijgepraat. Het is hier altijd wat roerig, maar van de ChristenUnie/SGP fractie merk ik dat ze zaken niet op het spits drijven, eerder verbindend bezig willen zijn'', aldus Van der Staaij. ,,Natuurlijk is het allemaal wat 'direct' hier in Vlaardingen, maar dat is typisch iets van deze streek, die directheid en openheid'', besluit hij.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date