Categorieën

Service

Spreken en zwijgen in de raad

Spreken en zwijgen in de raad
Politiek

Spreken en zwijgen in de raad

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-07-2019
  • Politiek
Spreken en zwijgen in de raad
VLAARDINGEN – Sinds enige tijd worden er maximum spreektijden gehanteerd bij raadsvergaderingen. Elke fractie krijgt maximaal 15 minuten per vergadering en het college iets meer: 20 minuten. Voorheen kon iedereen zolang spreken als hij of zij wilde en dat leverde nogal eens vergaderingen op die tot na middernacht duurden. Een soort uitputtingsslag. Nu moet het korter en dat lukt best goed.

Vanavond kwam het college wat tijd tekort en daar werd dan weer even voor geschorst om te bepalen of en hoeveel het college aan extra spreektijd kreeg. Misschien wat vreemd maar het bepaalde het college bij de wens om kort en bondig te antwoorden op vragen uit de raad en geen al te lange betogen te houden.

Nog vreemder waren vanavond de verschillen in spreektijd tussen de verschillende fracties. Sommige fracties gebruikten nauwelijks spreektijd, of waren feitelijk niet aan het woord. En gezien de onderwerpen op de agenda was dat best opvallend. Over de Voortgangsrapportage 2019 en de Jaarrekening 2018 viel best wel wat te vragen en te zeggen. Over overschotten die eigenlijk tekorten bleken bijvoorbeeld, en waarbij nieuwbakken wethouder Sebastiaan Nieuwland (D66) de media een sneer gaf met ‘een voorstelling van zaken die niet (of niet altijd) correct was. Welke media liet Nieuwland even in het midden.

Vanavond werd er door Stadsbelangen Vlaardingen (SBV) en de nieuwe Fractie Akca (voormalig BvV) in ieder geval weinig gezegd, in ieder geval niets tot aan de moties op het eind; twee fracties die niet reageerden op ‘best wel’ belangrijke onderwerpen. Voor Peter Leeman van SBV lijkt dit onderhand eerder regel dan uitzondering. Dit roept de vraag op hoe legitiem je mandaat dan nog is, ofwel: wie vertegenwoordig je nog als je niets te zeggen hebt?