SP presenteert verkiezingsprogramma

30-01-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vandaag presenteerde Arnout Hoekstra het verkiezingsprogramma van de SP. Hoekstra deed dit als lijsttrekker en dat is lastig, want een deel van de maatregelen in het verkiezingsprogramma van de partij staan haaks op het beleid dat hij als wethouder verdedigde in de afgelopen vier jaar.
In het programma worden als de belangrijkste speerpunten voor de komende vier jaar de volgende zaken benoemd: Vlaardingers voorrang op een sociale huurwoning, oprichten van een gemeentelijke thuiszorgorganisatie zonder marktwerking, werklozen omscholen, verdubbelen duurzame energieopwekking, iedere winter een ijsbaan, gratis OV voor minima, het Museum gratis toegankelijk en verdubbelen schoolzwemmen (niet één maar twee jaar). Sympathieke voorstellen waar niemand tegen kan zijn en waarvan Hoekstra zelf zegt dat de SP als enige partij hiervoor financiële dekking heeft gevonden. Dat is makkelijk gezegd, immers de meeste partijen moeten hun verkiezingsprogramma’s officieel nog uitbrengen.

De dekking voor alle voorstellen wordt door de SP gevonden door onder meer geen geld te investeren in de Vlaardingse binnenstad via het pas door de raad aangenomen Centrumplan Binnenstad. Bij de stemming hierover vorige week was de partij al tegen: ‘we steken geen geld in stenen’ was het devies. Daarnaast gaat de binnenstadsmanager geschrapt worden. Die is overigens al vertrokken in december vorig jaar en stond voor de komende jaren ook nog eens niet definitief begroot.

De opbrengsten van het parkeerbeleid gaat de SP niet investeren in bijvoorbeeld lagere parkeertarieven in het centrum maar zullen ook gebruikt worden om de genoemde ijsbaan en andere zaken te subsidiëren. Dat voorstel voor de financiering van de ijsbaan was overigens al eerder door het college aan de raad gedaan, en dit zou inderdaad deels uit de opbrengsten van het parkeren worden betaald. Niets nieuws dus.

Het Museum wordt gratis toegankelijk en met ruim €30.000 extra gesubsidieerd (de actuele jaaropbrengst van de kaartverkoop: hierdoor wordt het Museum gratis) maar bij het Museum zullen ze hard ‘aan de bak moeten’ om de rest van wat er nodig is met onder meer catering en verkoop van ‘museumartikelen’ te verdienen.

Een deel van de maatregelen die de SP voorstelt wordt daarnaast betaald uit het ‘rechttrekken van de woonlasten’. Dat is een wat omslachtige manier om te zeggen dat inwoners van Vlaardingen meer gemeentelijke belastingen moeten betalen. Nodig, volgens de SP, om zaken die voor iedereen nuttig en belangrijk zijn te financieren. Daarnaast stelt de SP dat de lasten in Vlaardingen lager zijn dan in een aantal vergelijkbare en/of omringende gemeenten, en dat moet anders.

Als de SP 18 zetels haalt bij de raadsverkiezingen (de helft + 1) dan zullen al deze zaken ingevoerd kunnen worden. Erg realistisch lijkt dat echter niet, en er zal na de verkiezingen weer onderhandeld moeten worden met andere partijen. Die andere partijen hebben ook ‘wensenlijstjes’ , dus iedereen zal wat zaken moeten laten vallen. Wat er dus overblijft van al die mooie beloften en speerpunten is nog onzeker, maar in ieder geval een stuk minder.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date