Categorieën

Service

SP en GroenLinks: Discriminerend asielbeleid in Vlaardingen

SP en GroenLinks: Discriminerend asielbeleid in Vlaardingen
Politiek

SP en GroenLinks: Discriminerend asielbeleid in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 31-07-2022
  • Politiek
SP en GroenLinks: Discriminerend asielbeleid in Vlaardingen
VLAARDINGEN – De ene vluchteling wel opvangen en de andere uitsluiten, dat mag niet zonder meer. Zo luidt een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en twee raadsleden van de SP en GroenLinks hebben er vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De vraag is echter of SP raadslid Ada van Beveren en GroenLinks collega Yasmine Bouchrit wel een punt hebben.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat het discriminerend is wanneer gemeenten uitsluitend vluchtelingen uit Oekraïne opvangen en die uit andere landen weigeren, zo betogen Van Beveren en Bouchrit. Ze noemen daarbij het ‘wegsturen’ van zo’n 70 vluchtelingen door de gemeente in februari, die sinds november 2021 op een boot verbleven. Het recent genomen besluit om ‘dan weer wel’ ruim 700 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen is mogelijk ‘discriminerend asielbeleid’, aldus de SP en GroenLinks.

De vergelijking lijkt mank te gaan op meerdere punten. Immers, voor wat betreft de vluchtelingen op de asielboot was vooraf een periode van maximaal 8 weken verblijf in Vlaardingen afgesproken. Daarna zou die periode verlengd moeten worden met zo’n half jaar, maar dat was een opgelegde maatregel die elke rechtsgrond miste; de staatssecretaris had dit niet mogen doen en dus moest de boot met haar tijdelijke bewoners weg uit Vlaardingen. Voor wat betreft de vluchtelingen uit Oekraïne was dit niet op aanwijzing van ‘bovenaf’ maar een besluit van de gemeente, het college en de raad zelf. Wel met de voorwaarde dat de landelijke overheid de kosten zou betalen, en dat gebeurde uiteindelijk ook. En tenslotte neemt Vlaardingen jaarlijks tientallen vluchtelingen met een (al dan niet tijdelijke) verblijfsstatus op, uit allerlei landen. Weliswaar is dat dan weer wel een verplichting voor elke gemeente in Nederland, maar het punt van de SP en GroenLinks dat bepaalde (groepen) vluchtelingen worden uitgesloten van opvang wordt daarmee al weerlegd.