Categorieën

Service

SP boos over 775.000 euro kostend advies

SP boos over 775.000 euro kostend advies
Politiek

SP boos over 775.000 euro kostend advies

  • Redactie
  • 05-10-2015
  • Politiek
SP boos over 775.000 euro kostend advies

VLAARDINGEN – Een bedrag van € 775.000 uitgeven voor een economisch advies ? De SP in Vlaardingen vindt het weggegooid geld en is hier boos over. De fractie heeft er ondertussen vragen over gesteld aan het college.



Metropoolregio Rotterdam – Den Haag

Sinds dit jaar kennen we een Metropoolregio, een gebied wat zich uitstrekt van Rotterdam tot en met Den Haag. De doelstelling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (afgekort : MRDH) is de economische concurrentiepositie en het vestigingsklimaat van het gebied te verbeteren. Het Algemeen Dagblad van 3 oktober 2015 vermeld dat de MRDH voor €775.000 de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin inhuurt om een economisch advies te schrijven, en alle plaatsen in de regio betalen hier een stukje aan mee. Critici geven aan dat dit weggegooid geld is.

Dubieuze reputatie

,,Deze econoom heeft het omstreden idee om de haven van Rotterdam onbemand te laten werken en staat in eigen land bekend als niet wetenschappelijk’’, aldus SP raadslid Frank Hoogervorst. ,,De leden van de SP-fractie maken zich zorgen over de besteding van deze grote hoeveelheid gemeenschapsgeld aan dit dubieuze advies. Een eerste voorspelling die de heer Rifkin heeft gedaan is dat de Rotterdamse haven over 15 jaar alleen op robots draait. Het idee alleen al dat de heer Rifkin zijn eerste advies is om alles op robots te laten draaien, kortom alle werknemers uiteindelijk de laan uit te sturen, is bizar! Het lijkt erop dat dit ook allemaal gebeurd op aansturen van burgermeester Aboutaleb van Rotterdam en onze angst dat Rotterdam en Den Haag samen de baas zijn toch uitkomt’’.

De SP wil eerst weten of het college op de hoogte is van het bedrag van € 775.000 en het voornemen om hiervoor Jeremy Rifkin in te huren. Als dat inderdaad zo is vraagt de fractie zich daarbij af of het college hiermee ingestemd heeft en of ze dit dan een goede investering vindt. ,,In dat geval, waarom heeft u de raad hier niet over geïnformeerd in bijvoorbeeld de actualiteiten gemeenschappelijke regelingen?’’

De SP besluit met het ter discussie stellen van ‘grote broer’ Rotterdam: ,,Herkent u het beeld dat dhr. Aboutaleb een dermate grote machtspositie heeft binnen de regio dat hij persoonlijke voorkeuren (zoals zijn uitgesproken persoonlijke voorkeur voor de heer Rifkin ) kan doordrukken, ondanks er grote bedenkingen zijn tegen deze ‘goeroe’? En zo ja, bent u van mening dat u en andere bestuursleden over voldoende mogelijkheden beschikken om, indien nodig, voldoende tegenwicht te bieden tegen de voorzitter en zijn dagelijks bestuur?’’