SP: 'voorkom uitbuiting van Oekraïense oorlogsvluchtelingen'

13-06-2022 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne worden door uitzendbureaus op grove wijze uitgebuit. Zo blijkt uit een artikel van RTL Nieuws op 2 juni. Namens de SP heeft raadslid Maurice van Beers hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen. Van Beers pleit voor een meldpunt waar Oekraïense oorlogsvluchtelingen en arbeidsmigranten terecht kunnen om uitbuiting te voorkomen. 

Uit het nieuwsartikel blijkt dat de vluchtelingen worden tewerkgesteld via uitzendbureaus in het Westland. In hun contract is opgenomen dat bij overtreding van de regels van het uitzendbureau de vluchtelingen gedeporteerd worden naar de Oekraïne. Het is hun verboden contact te hebben met de tuinders over arbeidskwesties. 

,,Het is schandalig dat oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne die uit een vreselijke situatie komen en een nieuw leven moeten opbouwen slachtoffer worden van malafide uitzendbureaus en werkgevers'', aldus Van Beers. ,,Dit soort praktijken zijn helaas niet nieuw. Arbeidsmigranten, die ook veel in Vlaardingen wonen, hebben al veel langer te maken met dit soort uitbuiting. Zij zijn nodig omdat werkgevers niet bereid zijn een loon te betalen dat voor Nederlandse begrippen voldoende is om van te bestaan. Deze arbeidsmigranten zijn kwetsbaar voor uitbuiting. Hun werkgever is vaak hun huurbaas, vervoerder en zorgverzekeraar waardoor ze in een afhankelijke positie zitten en hun mond niet open durven doen. Nu blijkt dat ook Oekraïense oorlogsvluchtelingen slachtoffer worden van dit soort praktijken.'' 

Het is nog niet bevestigd of de zaken waar RTL-nieuws en vakbond CNV zich op baseren ook spelen in Vlaardingen. Het grote aantal arbeidsmigranten n de stad maakt het zeer waarschijnlijk dat de gesignaleerde praktijken ook spelen in onze gemeente. ,,Voorkomen is beter dan genezen'' stelt raadslid Maurice van Beers en daarom vraagt de SP het college de mogelijkheden te onderzoeken om een meldpunt op te richten waar Oekraïense oorlogsvluchtelingen en arbeidsmigranten terecht kunnen in samenwerking met de arbeidsinspectie en de vakbonden.  

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date