Categorieën

Service

Schuldenlast Vlaardingen omlaag

Schuldenlast Vlaardingen omlaag
Politiek

Schuldenlast Vlaardingen omlaag

  • Redactie
  • 09-03-2016
  • Politiek
Schuldenlast Vlaardingen omlaag

VLAARDINGEN – In een jaar tijd is de schuldenlast van de gemeente omlaag gegaan van €297,5 miljoen naar ongeveer €270 miljoen. Nog steeds een duizelingwekkend bedrag, maar het lijkt de komende jaren de goede kant uit te gaan. Verantwoordelijk wethouder Arnout Hoekstra lichtte gisteren op de persbijeenkomst een en ander toe.

,,Eén van de grootste opgaven van dit college is Vlaardingen weer financieel gezond te maken’’, aldus Hoekstra. ,,Daarbij moet je niet de stad kapot bezuinigen of stoppen met investeren. We zullen de raad een voorstel voorleggen waarbij we denken aan een maximum bedrag dat we jaarlijks gebruiken om te investeren, een investeringsplafond. Daarnaast hebben we een spaarplan wat in 2018 afloopt. Jaarlijks komt er dan €3 miljoen euro vrij, maar je kunt er dan voor kiezen om hier niet ineens allemaal leuke dingen van te doen, maar dit toe te voegen aan de ‘spaarpot’.’’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vastgesteld wat verstandig is voor gemeenten op financieel gebied. Hierbij worden de technische termen als “solvabiliteitsratio” en “netto schuldquote”  gebruikt. Volgens Arnout Hoekstra bevindt Vlaardingen zich nog aan de ‘verkeerde kant’  van de streep, maar niet in een ernstige gevarenzone: ,,De gewenste netto schuldquote wordt deze collegeperiode al bereikt, althans het percentage waar we onder moeten zitten. De gewenste minimum  solvabiliteitsratio wordt pas behaald in 2026’’.

Heeft Vlaardingen zoveel geld over de balk gesmeten ? In veel gemeenten in Nederland kennen ze een schuldenlast zoals Vlaardingen die heeft. Dat is geen probleem, zolang je de rente en aflossing kunt betalen. De gemeente hoeft echter niet onder verscherpt toezicht van de Provincie gesteld te worden. Naar nieuwe plannen voor de stad of voorstellen uit de raad zal wel steeds zorgvuldig moeten worden gekeken.