Rekken om te strekken

07-11-2015 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Afgelopen donderdag stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad in met de Meerjarenbegroting 2016 - 2019. Nadat de woensdag ervoor de verschillende partijen hun zegje hadden gedaan was het nu de beurt aan de burgemeester en wethouders om alle gestelde vragen te beantwoorden. Er was een marathonsessie van tien uur voor nodig, onderbroken door een maaltijd en enkele schorsingen, om het ‘huishoudboekje’ goedgekeurd te krijgen door 21 van de 33 aanwezige raadsleden.

,,De politieke wenselijkheid loopt niet altijd parallel met de financiële werkelijkheid’’. Wethouder Arnout Hoekstra trapte ’s middags af met deze woorden. Bedoeld werd dat hijzelf ook liever de woonlasten aanzienlijk zou willen verlagen, maar dat dit er komend jaar nog niet inzit.

Met een zestal amendementen trachtten verschillende partijen nog de nodige wijzigingen aan te brengen in de Meerjarenbegroting, waarbij slechts twee ‘de eindstreep haalden’. De belangrijkste was een amendement van de PvdA en de SP die het voor elkaar kregen dat er een kwart miljoen euro extra voor armoedebeleid uitgetrokken werd. De amendementen die het uiteindelijk niet haalden gingen in enkele gevallen ‘mank’ vanwege het ontbreken van een financiële dekking. Meest opvallende moment van de avond was het meestemmen van de VVD voor een amendement waarbij er gelijk een gat van vele honderdduizenden euro’s in de Begroting ‘geslagen’  werd. De VVD lijkt blijkbaar het jarenlange prediken over het op orde hebben van de gemeentelijke financiën makkelijk los te laten als het haar zo uitkomt.

Waar in een stad als Maassluis de raadsleden beperkt worden in hun spreektijd, wordt het in Vlaardingen minder nauw genomen. De consequenties hiervan waren goed merkbaar: veel lange betogen, lesjes geschiedenis en uitleg van allerlei begrippen uit de Begroting die geschaard kunnen worden onder ‘open deur’ en ‘intrappen’. Kortom, het ‘knetterde’ niet echt waar het ging om debatten, maar aardige en soms vermakelijke uitspraken werden wel gedaan. Met ,,rekken om te strekken en buigen om te zuigen’’, besloot bijvoorbeeld Ivana Somers van VV2000/Leefbaar Vlaardingen haar betoog in haar eerste spreektermijn. Burgemeester Bert Blase reageerde hierop met ,,ik ben onvoldoende ingevoerd in de Vlaardingse taal om precies te begrijpen wat u bedoelt’’. GroenLinks fractievoorzitter Kees Borsboom op zijn beurt sprak over ‘de sloot dempen als het kalf verdronken is’, waarop uit de raadsbankjes ‘de put’ werd geroepen. ,,Als ik zeg dat het de sloot is, dan is het de sloot’’, reageerde Borsboom.

De conclusie van de avond ? De huiseigenaren en ondernemers met bedrijfspanden in Vlaardingen zullen komend jaar meer Onroerend Zaakbelasting betalen, hondenbelasting en afvalstoffenheffing zullen iets omhoog gaan en er wordt meer geld uitgetrokken voor armoedebestrijding en sociale achterstand. Daarnaast wordt er niet méér bezuinigd dan vorig jaar al was afgesproken.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date