Categorieën

Service

Raadsvergadering stemt somber

Raadsvergadering stemt somber
Politiek

Raadsvergadering stemt somber

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-09-2015
  • Politiek
Raadsvergadering stemt somber

VLAARDINGEN – De raad had afgelopen donderdag vier uur, acht moties en een van tijd tot tijd grimmig debat nodig om van het college te vernemen hoe het nou precies zit met de eventuele opvang van vluchtelingen in Vlaardingen. Deze extra raadsvergadering was aangevraagd door de VVD, daarbij ondersteund door een aantal andere partijen.

Eerder had het college op de dinsdag eraan voorafgaand een uitgebreide memo over vluchtelingen aan de raad en pers verspreid. Vanuit de ChristenUnie/SGP werden hierover nog wat extra vragen gesteld en die waren keurig op tijd beantwoord, vóór de raadsvergadering. Iedereen had alle informatie die beschikbaar was zou je zeggen. Van die kennis leek in de vergadering weinig over; er werd uit de media geciteerd alsof van daaruit nieuwe informatie boven was komen drijven en het college kon nog een extra keer ‘vol aan de bak’ om exact hetzelfde te vertellen wat ze al eerder verteld had.

De VVD was koploper met maar liefst vijf moties waarmee veel informatie gevraagd werd en waarin ook nog eens aandacht werd gevraagd voor de Vlaardingse woning- en werkzoekenden die geen nadeel moesten ondervinden van de komst van vluchtelingen met een verblijfsstatus, de zogeheten statushouders. Voor D66 was het net allemaal even teveel en fractievoorzitter Peter Caljé benoemde dat Vera Kalf blijkbaar een VVD-feestje aan het vieren was en de raad min of meer gijzelde met de hoeveelheid moties.

Kalf zelf weigerde het debat die avond een ‘politiek debat ‘ te noemen. Het onderwerp ‘vluchtelingen’ moest volgens de VVD boven de partijen getild worden, maar hoe kun je je standpunten naar voren brengen in een debat in de raad als politicus en dit vervolgens geen politiek debat noemen, zo vroeg Jacky Silos van het CDA zich af.

ONS Vlaardingen pleitte in één van de twee door deze partij ingediende moties voor een enquête onder de Vlaardingers, maar die ging over de vestiging van een asielzoekerscentrum en daar is geen sprake van. De partij baseerde zich blijkbaar op foute uitspraken van PVV-leider Geert Wilders die beweerde een lijstje te hebben met gemeenten waar dergelijk AZC ’s gepland zouden zijn.

Uiteindelijk werd de ‘Moeder aller Moties’ ingediend door Ivana Somers van Leefbaar Vlaardingen, waarin in enkele zinnen en puntsgewijs opgesomd werd over welke informatie de raad wenste te beschikken met betrekking tot het vluchtelingenvraagstuk en hoe het college hiermee richting raad om moest gaan. Somers werd daarbij door acht andere partijen gesteund: coalitie zowel als oppositie. Alleen de VVD en ONS Vlaardingen hadden niet getekend hoewel ze wel voor stemden. Eén raadslid, Marion de Groot van Lijst De Groot, was niet aanwezig om haar kiezers te vertegenwoordigen. Niet voor het eerst overigens. De betreffende motie werd verder unaniem aangenomen. De VVD trok al haar moties in, zij zouden wel artikel 36 vragen gaan stellen over alles wat onbeantwoord zou blijken. De moties van ONS Vlaardingen werden niet aangenomen: er was geen meerderheid voor te vinden.

De conclusie van deze raadsavond luidt dat een deel van de raad zich blijkbaar weer eens onvoldoende voorbereid had en dat er vier uur verloren is gegaan over hoe de vraag om informatie aan het college het best gesteld kan worden.