Raadslid slaat plank mis over Museum

25-01-2017 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het Museum Vlaardingen verkeert in financiële problemen. Dat zou volgens Arne van der Zande, raadslid van VV2000/Leefbaar Vlaardingen, gezegd zijn in de Nieuwjaarsspeech van waarnemend directeur Jeanne Hogenboom van het museum. In een aantal vragen aan het college die Van der Zande gisteren stelde verbaasde hij zich erover dat wethouder Arnout Hoekstra verklaarde in het AD dat deze hierover geen signalen had ontvangen. Hoekstra was toch zelf ook bij de Nieuwjaarsreceptie aanwezig ?, aldus Van der Zande.

De feiten blijken toch net iets anders te liggen. Gisteren publiceerde het Museum Vlaardingen de ,overigens korte, speech van Hogenboom op de eigen website. De waarnemend directeur spreekt erover dat de middelgrote of kleinere stadsmusea, dus het soort musea waar het Museum Vlaardingen onder valt, het veel moeilijker hebben. Ze noemt daarbij niet dat het Museum Vlaardingen financiële problemen heeft maar wel dat het heel veel moet doen om meer bezoekers te krijgen: meer tonen, meer evenementen, meer activiteiten. ,,Samenwerking met allerlei erfgoedclubs opbouwen’’, aldus Hogenboom. ,,Dat is een forse inspanning die misschien wel langer duurt dan werd gedacht toen dit mooie gebouw geopend werd na grote investeringen en jaren hard werken door velen. Maar het kàn natuurlijk wel. Dit is een prachtig museum, met een thema dat naast de oude visserijgeschiedenis zich ook op stadgeschiedenis richt en - nog ruimer - op 5000 jaar leven in de Delta. Met dit alles zijn er zó veel mogelijkheden om een sterk en dynamisch museum te maken. Museum Vlaardingen gaat ook in 2017 weer volop aan de bak, want hoe meer bezoekers er zijn, hoe meer geld er is voor steeds verdere verbetering van de exposities. We hebben daarbij de steun van u allemaal, in welke vorm dan ook, hard nodig’’.

Hogenboom zegt dus nergens dat het Museum Vlaardingen van plan is om bij de gemeente voor meer subsidie aan te kloppen, iets wat Van der Zande wel beweert in de door hem gestelde vragen aan het college.

Wethouder Arnout Hoekstra verklaarde desgevraagd: ,,Naast dat Van der Zande een totaal andere samenvatting geeft van de Nieuwjaarsspeech van de waarnemend museumdirecteur, heeft hij in zijn beschuldigingen zeer selectief geknipt in mijn quote. Mijn quote in het AD van afgelopen zaterdag is uitgebreider en genuanceerder dan dat Van der Zande doet voorkomen: ,,Ik heb geen signalen gekregen dat het museum in de problemen zou zijn. In gesprekken heeft het museum wel aangegeven dat ze meer bezoekers zouden willen trekken. Ik heb begrepen dat ze volop ideeën hebben om het museum op frisse manier weer extra in de kijker te zetten en meer mensen te trekken. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze nieuwe initiatieven’’.

Hoekstra verklaarde tenslotte ook dat de afspraken met de raad over de hoeveelheid subsidie vastliggen en dat het Museum Vlaardingen niet mag verwachten dat afgeweken wordt van dit bedrag.

Gerelateerd