Raadsleden SP stappen uit partij

15-02-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - De vier raadsleden van de Socialistische Partij (SP) in Vlaardingen zijn vanavond collectief uit de partij gestapt. Zij beginnen een fractie voor zichzelf. Het vertrouwen in het bestuur van de partij zou onherstelbaar zijn beschadigd. De SP is door deze stap niet langer in de Vlaardingse gemeenteraad vertegenwoordigd. Een unicum, de SP is al enige tientallen jaren een factor van belang in de Vlaardingse politiek.

De breuk in de Vlaardingse afdeling van de SP tussen bestuur en fractie vloeit voort uit het aftreden van wethouder Arnout Hoekstra. Hij stapte 16 november op nadat hij niet verder zei te willen in de nieuwe manier van werken van de raad. Twee weken later werd bekend dat Hoekstra lijsttrekker van de SP zou zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei dit jaar.

De vier SP-raadsleden voelen zich gebruikt. Officieel trokken zíj Hoekstra terug als wethouder. Zij zeggen dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat Hoekstra al was gevraagd als Europees kandidaat-lijsttrekker. Raadsleden van andere partijen keken de vier SP'ers vervolgens met scheve ogen aan. Er was veel onvrede over het 'opgevoerde toneelstukje'.

De nu onafhankelijke raadsleden zeggen van niets te hebben geweten. Het onderlinge wantrouwen leidde binnen de Vlaardingse SP tot grote spanningen. Die kwamen vanavond tot een kookpunt waarna de raadsleden met medeneming van hun zetels uit de partij stapten. Fractievoorzitter is nu Marcel Kerkhof die al eerder, in onderling overleg,deze week het 'stokje' overnam van Alke van Marsbergen. Van Marsbergen volgde onlangs fractievoorzitter Kasper Vink op, die tijdelijk buiten de gemeentegrenzen woont en dus geen raadslid meer kan zijn. Vink maakt nog wel deel uit van het bestuur van de SP.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date